Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Așa ceva nu s-a mai întâmplat în istoria umanității: Ce se întâmplă în Shanghai, unde 25 de milioane de chinezi sunt închiși în case

CGCN
Shanghai

Oraşul Shanghai, centrul financiar al Chinei, a raportat joi peste 27.000 de infectări noi cu virusul SARS-CoV-2, un nou record pentru un interval de 24 de ore, la doar o zi după ce preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că ţara lui trebuie să îşi continue politica strictă de "eliminare dinamică a COVID-19" şi să menţină măsurile adoptate pentru a ţine sub control pandemia de coronavirus, informează Reuters.

Oraşul Shanghai se confruntă cu cel mai grav focar de COVID-19 din China de când noul coronavirus a fost detectat în premieră la Wuhan la sfârşitul anului 2019, iar cei 25 de milioane de locuitori din metropola chineză rămân în mare parte în lockdown, deşi anumite restricţii au fost parţial relaxate în anumite zone ale oraşului în această săptămână.

Restricţiile suplimentare adoptate pentru a stopa răspândirea variantei deosebit de infecţioase Omicron au dus la probleme de logistică şi întreruperea lanţului de aprovizionare, care vor avea un impact economic negativ, motiv pentru care Banca Centrală a Chinei urmează să anunţe în curând noi măsuri de stimulare a economiei.

Un studiu din 7 aprilie, realizat de Gavekal Dragonomics, a arătat că 87% dintre cele mai mari 100 de oraşe din China prin prisma PIB-ului local au impus măsuri de carantină.

Între timp, locuitorii din Shanghai s-au conectat pe reţelele de socializare pentru a-şi exprima frustrările faţă de dificultatea de a-şi procura alimente şi faţă de politica oficială chineză care stipulează că orice persoană testată pozitiv, simptomatică sau asimptomatică, trebuie să fie internată în centre de carantină centralizată, iar mulţi dintre rezidenţii acelor centre s-au plâns din cauza condiţiilor precare de găzduire.

Alimentând speranţele legate de o eventuală modificare a politicii oficiale sanitare, Centrul Chinez pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a publicat miercuri pe reţelele de socializare un ghid privind carantina la domiciliu.

Ghidul CDC - carantină într-o cameră bine ventilată, alături de măşti sanitare, dezinfectanţi şi alte echipamente - i-a făcut pe chinezi să spere că regulamentele centrale în privinţa carantinei ar putea fi relaxate.

Totuşi, atunci când un internaut chinez a adresat o întrebare într-o secţiune dedicată comentariilor online despre persoanele eligibile pentru carantina la domiciliu, reprezentanţii CDC au făcut trimitere la vechile regulamente.

De asemenea, autorităţile din Shanghai nu au lăsat să se înţeleagă nicio modificare a strategiei anti-COVID-19 într-o conferinţă de presă organizată joi, scrie agerpres.ro.

Miercuri, preşedintele Xi Jinping a declarat în timpul unei vizite efectuate pe insula chineză Hainan că ţara lui trebuie să rămână fidelă politicii sale stricte "de eliminare dinamică a COVID-19" în condiţiile în care pandemia de coronavirus rămâne o ameninţare globală foarte serioasă. El le-a promis chinezilor plasaţi în acele lockdownuri îndelungate că persistenţa autorităţilor va avea într-un final câştig de cauză.

Liderul de la Beijing a mai spus că nu va exista o schimbare imediată a abordării faţă de măsurile de controlare a pandemiei şi că ţara lui trebuie să rămână fidelă strategiei de până acum - care a închis aproape complet graniţele Chinei pentru turismul internaţional - şi să nu relaxeze măsurile de prevenţie.

Joi, autorităţile din Shanghai au raportat 2.573 de cazuri simptomatice confirmate în ultimele 24 de ore, în creştere faţă de cele 1.189 raportate în ziua precedentă, în timp ce numărul cazurilor asimptomatice a fost de 25.146, în creştere faţă de cele 25.141 anunţate miercuri.

Un oficial municipal a spus că numărul cazurilor de COVID-19 a continuat să crească în pofida lockdownului parţial din cauza unei amânări a publicării rezultatelor obţinute la testele de depistare a noului coronavirus şi din cauza transmiterii virale între membrii aceloraşi familii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.