Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ŞI SE JURĂ CĂ...Iranul neagă orice dimensiune militară a programului său spaţial

www.spaceref.com
Program spatial iran

Ministerul Apărării din Iran a respins miercuri acuzaţiile Washingtonului conform cărora programul spaţial al Teheranului ar avea o dimensiune militară, la câteva zile după noua tentativă a Republicii Islamice de lansare a unui satelit, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Dosarul lansării de sateliţi şi de echipamente de sateliţi este o chestiune civilă", a afirmat ministrul Apărării, Amir Hatami, citat de agenţia oficială IRNA.

"Putem să folosim un satelit în scopuri defensive, dar un lansator spaţial este un dosar care nu e deloc defensiv, ci este un drept absolut şi definit al naţiunii iraniene", a adăugat el.

Citeşte şi: 'ABANDONAT' de avocații săi, Liviu Dragnea petrece ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR în penitenciar - Ce s-a întâmplat în instanță

"Nu există nicio interdicţie în lume" împotriva acestui program spaţial, potrivit ministrului.

Iranul a lansat duminică un nou satelit de observare ştiinţifică, Zafar, dar nu a reuşit să îl plaseze pe orbită.

Marţi, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a acuzat Iranul că vrea să îşi consolideze capacităţile în domeniul rachetelor balistice prin intermediul lansării de sateliţi.

Citeşte şi: UPDATE ALERTĂ! Fostul primar al Piteştiului şi fiica acestuia, condamnaţi la opt, respectiv cinci ani, de închisoare cu executare în dosarul autobuzelor

"Tehnologiile folosite pentru a lansa sateliţi pe orbită sunt practic identice şi interşanjabile" cu cele folosite pentru "rachetele balistice intercontinentale", a spus el.

Însă Hatami a spus că Iranul îşi va continua programul spaţial, prevăzând lansarea unei noi versiuni a satelitului Zafar la începutul anului viitor.

"Dată fiind greutatea sa, Zafar 2 va fi lansat de către lansatorul Simorgh", a afirmat ministrul, făcând referire la racheta utilizată pentru lansarea de duminica trecută.

"Totuşi, vom face cercetări asupra lansatorului şi asupra sateliţilor şi ne vom continua cu siguranţă aceste cercetări până când vom fi stabili în domeniu", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.