Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Salonul Imobiliar București: Prețurile au crescut cu până la 10%, dar se mai găsesc oferte sub 800 de euro/mp

imobiliare complex

Expozanții din Salonul Imobiliar București (SIB), deschis de vineri până duminică la Palatul Parlamentului, afișează oferte începând de la 750-800 de euro/mp, cele mai intens promovate fiind zonele Otopeni și cartierele din sudul Capitalei. Prețurile sunt mai mari decât în 2017 cu până la 10%, scrie Mediafax.

Se pot întâlni, la SIB, garsoniere de 29-35 mp cu prețuri cuprinse între 28.000 și 40.000 de euro, apartamente cu două camere de 48-55 mp cu 50.000 până la 60.000 de euro, dar și apartamente mai mari (3-5 camere) de peste 65 mp cu prețuri începând de la 68.000-70.000 de lei. Ceea ce înseamnă, pe scurt, prețuri cuprinse între 900 și 1.300 de euro/mp. Dar se pot întâlni și oferte speciale, derulate doar pe perioada SIB sau în zilele de toamnă, cu prețuri de 750 și chiar 720 de euro/mp.

Dezvoltatorii - ca și în anii trecuți - se încadrează în plafoanele impuse de reglementări, de exemplu locuințe sub 100.000 de euro, pentru a beneficia de cota de TVA redusă (5% pentru astfel de construcții) sau avansul de 5% necesar la încadrarea în programul Prima Casă.

Cele mai multe standuri afișează oferte cu locuințe noi din Otopeni sau de pe ruta București-Otopeni, dar și din sudul Capitalei și din zonele de vest, urmărind practic dezvoltarea noilor magistrale de Metrou. În aceste zone, în blocurile noi sau la cele aflate deocamdată doar în stadiul de proiect, se întâlnesc și cele mai mici prețuri.

„Zona de sud și traseul către Otopeni vor fi cele mai fierbinți pe piața imobiliară, datorită în primul rând dezvoltărilor de la Metrou, dar și disponibilității unor terenuri puse pe piață de primării. Spre exemplu, în sud se lărgesc bulevardele, iar noul Plan Urbanistic Zonal al Sectorului 4 permite dezvoltarea a 50.000 de apartamente noi”, a declarat Bogdan Ivan, secretarul general al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România, care are un stand la SIB.

Citește și: 'Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari', regizat de Radu Jude, selectat în competiția Festivalului Internațional de Film de la Haifa

„Prețurile au urcat ușor față de cele din 2017, dar este normal să se întâmple așa din cel puțin două motive: au crescut toate costurile de construcție (manoperă, materiale etc.) și totodată a crescut și puterea de cumpărare/creditare a populației. Iar oferta este încă depășită de cerere”, a mai spus Bogdan Ivan.

Dezvoltatorul a mai declarat că pentru a se impulsiona piața imobiliară ar trebui ca statul să renunțe la reglementarea prin care se poate beneficia doar o singură dată de cota redusă de TVA în construcții. „Acum, poți să cumperi doar o unitate locativă, o singură dată, cu 5% TVA, dar suntem într-un stadiu de dezvoltare a pieței în care oamenii au ajuns deja la necesitatea celei de-a doua case - pentru copiii care între timp au crescut sau pentru diverse cazuri. Cine și-a cumpărat anterior o casă nu se mai poate extinde acum decât dacă plătește 19% TVA, ceea ce este foarte mult. Asociația noastră a solicitat să se elimine această limitare la prima achiziție, să se aplice TVA 5% la un număr nelimitat de achiziții”, a încheiat Bogdan Ivan.

Salonul Imobiliar București este deschis până duminică seara, iar intrarea costă 20 de lei de persoană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.