DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

SIE s-a ticăloșit în Valea Timocului

adevarul.ro
Valea Timocului

Zilele trecute, opinia publică a primit un semnal de alarmă de-a dreptul dramatic  din partea lui Predrag Balașevici, vicepreședintele Asociației pentru Cultura Românilor/Vlahilor din Serbia. Acesta le cere, nici mai mult, nici mai puțin, diplomaților români din Serbia să plece acasă. Întrucât activitatea lor acolo face mai mult rău decât bine. Ce li se reproșează acestora? Faptul că au întors, literlamente, spatele celor 200.000 de români din Valea Timocului. Nu o spune Predrag Balașevici, o spun eu: nu numai comportamentul, ci și statutul celor mai mulți dintre diplomații noștri în Serbia este de tip securist. Ei aparțin Serviciului de Informații Externe. Deci, SIE este instituția vizată în primul rând.

Vezi și: DEZVĂLUIRI SUA au început transferul de arme nucleare din Turcia în România

Vezi și: Ministru tehnocrat bagă DNA în curtea PSD: dezvăluiri cu iz PENAL din Guvern

Se știe, și nu de azi, de ieri, că cei aproximativ 200.000 de români care au supraviețuit în Valea Timocului din Serbia, conservându-și în mod miraculos identitatea națională, sunt, în mod constant, victime ale persecuțiilor autorităților. Nu au școli, deci sunt privați de posibilitatea de a studia în limba maternă, nu dispun de publicații proprii și nu au dreptul de a-și construi o biserică. Culmea este că există și fonduri, există și o infrastructură creată în scopul declarat de a contribui la protejarea drepturilor etnice ale acestei mari comunități de români. Dar ce se întâmplă cu banii publici și cum acționează structurile?

Rețeaua noastră de diplomați din Serbia, pornindu-se de la considerentul că statul vecin se află într-o conjunctură sensibilă din punct de vedere internațional și extrem de complexă în condițiile în care face eforturi pentru a adera la Uniunea Europeană, este, de fapt, alcătuită, în cea mai mare parte, din ofițeri ai Serviciului de Informații Externe. Serviciu condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Cel care, în fosta sa calitate de ministru de Externe, a făcut toate diligențele necesare pentru ca, sub Guvernul Tăriceanu, să fie emisă o ordonanță de urgență prin care să fie cedată statului maghiar Fundația Gojdu. O avere care se ridică, așa cum este estimată, la circa trei miliarde de euro. Un act de trădare despre care am mai scris, sancționat de Parlament în regim de urgență prin respingerea ordonanței.

Citește și: Butoi cu pulbere în PNL. O filială riscă să fie aruncată în aer de un greu al partidului

Revenind la Valea Timocului, trebuie făcută precizarea, așa cum a făcut-o de altfel și cel mai îndreptățit personaj aflat în epicentrul dramei trăite acolo de români, domnul Predrag Balașevici, că acești ofițeri SIE, deghizați în diplomați, colaborează strâns cu omologii lor sârbi, dirijând fondurile puse la dispoziție de statul român nu în beneficiul organizațiilor românilor, ci în folosul unor structuri paralele, numite asociații, create de securitatea sârbă. Și binecuvântate de omologii români. Mai mult chiar, acționând fățiș împotriva intereselor propriilor conaționali, subordonații lui Mihai Răzvan Ungureanu au mers atât de departe, încât i-au condamnat și i-au anatemizat inclusiv pe reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române din Valea Timocului care, împreună cu enoriașii, fac, de ani de zile, eforturi supraomenești pentru a obține dreptul la o biserică a românilor de acolo.

Citește și: SONDAJ: DNA și ÎCCJ sunt în cădere liberă/ EUROBAROMETRU

Și iată cum, astfel, s-a ajuns în situația uluitoare ca, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului, reprezentatul românilor din Valea Timocului să solicite autorităților de la București nici mai mult, nici mai puțin decât retragerea și aducerea acasă a diplomaților noștri, vopsiți și nevopsiții, care le fac mai mult rău românilor decât bine.

Citește și: A început pelerinajul de toamnă: lotul greilor politici care aud zornăitul de cătușe

Două precizări mi se par obligatorii. Prima se referă la conjuctura prin care Serbia face eforturi, susținute în mod energic de autoritățile de la București, de a adera la Uniunea Europeană. În acest sens, au fost dechise cuvenitele capitole de negociere. Dacă nu am avea, în Serbia, diplomați trădători sau complet nepăsători față de soarta românilor, dacă nu am avea, la București, reprezentanți așijderea ai autorităților statului, această perioadă ar reprezenta o oportunitate excepțională pentru a veni, efectiv, în sprijinul comunităților românești. Prin condiționarea aderării Serbiei de crearea unui statut de tip european pentru românii din Valea Timocului. Și, după cum se vede, ei nici nu cer prea mult. A doua precizare se referă la o discriminare care devine din ce în ce mai evidentă. În prezent, dreptul de a obține, pe baza etnicității, cetățenia română aparține, în exclusivitate, locuitorilor Republicii Moldova. De ce să nu beneficieze de acest drept și comunitățile de români din alte state limitrofe, inclusiv cei 200.000 de români din Valea Timocului.

Citește și: Băsescu o dă în judecată pe Alina Petre: ce daune cere fostul președinte. Stai la coadă, Tataie!

Am observat că singurul partid care a reacționat la acest semnal de alarmă, extrem de dureros, venit din Valea Timocului este Alianța Noastră România, fondată de Marian Munteanu, fostul lider al Pieței Universității. De ce nu reacționează celelalte partide? De ce nu reacționează, la cel mai înalt nivel, autoritățile statului român? De ce nu reacționează organizațiile societății civile? Și, în fine, repet a nu știu câta oară, de ce a fost instalat, în fruntea Serviciului de Informații Externe, un personaj care a trădat, în mod evident, interesele României? Și de ce, în continuare, Mihai Răzvan Ungureanu este lăsat să își facă de cap?

Vezi și: Vladimir Tismăneanu, atac DEVASTATOR la Tăriceanu și Ponta

un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.