Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siegfried Mureșan (PNL) 'înțeapă' fin PSD-ul: 'Orice încercare de modificare a PNRR-ului pe baze politice cred că este dificil de impus'

epochtimes-romania
siegfried muresan

Noul PNRR va trebui aprobat de Comisia Europeană în integralitatea sa, după renegociere, declară la RFI eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan. Parlamentarul european spune că renegocierea PNRR și aprobarea lui s-ar putea încheia până la toamnă, relatează Mediafax.

Coaliția aflată la Putere solicită renegocierea PNRR, pentru a introduce între altele proiecte de irigații și proiecte energetice. În paralel, PSD insistă cu majorarea plafonului de circa 9% din PIB pentru majorarea pensiilor, plafon prevăzut de asemenea în acest plan național.

Siegfried Mureșan spune despre renegocierea PNRR că „lucrurile sunt foarte clare, trebuie să parcurgem din nou toată etapa de aprobare, adică Guvernul României să prezinte Comisiei Europene noile domenii în care dorește să aloce resurse, acestea evident să fie în concordanță cu legislația europeană, după care Comisia Europeană, după ce prezentăm planul, are două luni de zile timp pentru a aproba planul, după care Consiliul în care sunt grupate guvernele statelor membre are o lună de zile timp pentru aprobarea planului. Este foarte important ca în timpul în care negociem cu CE și în timpul în care așteptăm noua aprobare a Comisiei Europene, să continuăm implementarea planului pe acele domenii care au fost și rămân prioritare, să nu ținem pe loc proiecte în unele domenii, doar pentru că vom modifica anumite priorități și vom introduce și noi proiecte”.

Eurodeputatul subliniază că noul PNRR va trebui aprobat integral.

„Va fi o aprobare a noului PNRR, dar e evident că pe reformele vechi, pe investițiile vechi, pe care CE deja și-a dat acordul, discuțiile nu vor fi reluate, dar noul plan va trebui să fie aprobat practic în integralitatea sa, dar e evident că atenția Comisiei se va concentra pe aceste noi proiecte (...). Aceste investiții în irigații prezentate ca fiind prioritate de Guvernul României vor fi evaluate pozitiv de Comisia Europeană, pentru că ele contribuie la securitatea alimentară în România și în UE, temă identificată ca fiind foarte importantă după invazia Rusiei în Ucraina”, adaugă liberalul.

Siegfried Mureșan consideră că majorarea plafonului de pensii ar fi greu de impus Comisiei Europene.

„Sigur că eu vreau ca pensiile în România să fie cât mai mari și să putem crește pensiile cât mai mult și cât mai repede. Dacă creștem pensiile, trebuie să ne asigurăm că avem banii și să știm de unde luăm banii, bugetul public este limitat și orice alocăm în plus într-un domeniu va lipsi în alt domeniu (...). Modificarea plafonului de pensii nu are nimic de-a face cu invazia din Ucraina. Orice încercare de modificare a PNRR-ului pe baze politice cred că este dificil de impus Comisiei Europene”, conchide Mureșan.

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, susţine că va solicita eliminarea procentului din PNRR pentru pensii, motivând că în nicio lege din vreun stat membru al Uniunii Europene nu scrie că trebuie să ne încadrăm până la un nivel anume.

Marius Budăi a declarat în urmă cu o săptămână că media europeană privind ponderea pensiilor în PIB este cuprinsă între 12,5 şi 13 la sută, dar că în România nu ar trebui mers neapărat pe un procent anume, ci pe rezolvarea inechităţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.