Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Silvio Berlusconi, afirmații surprinzătoare! Susține că el a pus capăt Războiului Rece

berlusconi

Fostul premier Silvio Berlusconi a făcut multe afirmaţii surprinzătoare în campania electorală din Italia, iar joi a recidivat spunând că el a avut un rol esenţial în oprirea Războiului Rece, relatează Reuters. 

"Când mă aflam la guvernare în 2001, am spus public că vreau să pun capăt Războiului Rece, care dura de 50 de ani şi care era o suferinţă teribilă", a spus liderul blocului de centru-dreapta din Italia, într-o emisiune matinală de televiziune. 

Afirmaţia sa i-ar surprinde pe majoritatea istoricilor, care consideră că Războiul Rece s-a încheiat în perioada cuprinsă între căderea Zidului Berlinului în 1989 şi destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. 

Însă Berlusconi susţine că Războiul Rece s-a încheiat în mai 2002, la un summit NATO care a avut loc în apropiere de Roma şi la care au luat parte preşedintele american George W. Bsh şi preşedintele rus Vladimir Putin. 

"Şi am reuşit (oprirea războiului Rece - n.r.) deoarece aici la Roma, la (baza aeriană de la) Pratica di Mare, în 2002, i-am convins pe George Bush şi Vladimir Putin, folosindu-mă de talentul meu în a avea relaţii de prietenie, să pun capăt Războiului Rece", a spus el. 

Berlusconi a mai declarat că acest lucru a fost posibil "prin semnarea unui tratat cu NATO care prevedea o cooperare între Federaţia Rusă şi NATO în multe sectoare, pornind de la traficul de droguri şi traficul de arme". 

Summitul s-a încheiat cu o declaraţie privind relaţiile NATO-Rusia, document care a oferit mecanisme pentru consultări şi cooperare. 

Alianţa conservatoare formată din partidul Forza Italia al lui Berlusconi şi partenerii săi de dreapta - Liga Nordului şi Fraţii Italiei - ar urma să obţină cele mai multe locuri în parlament în urma alegerilor de la 4 martie, însă sondajele arată că cel mai probabil nu va avea o majoritate absolută. 

În vârstă de 81 de ani, Berlusconi, care a condus patru guverne între 1994 şi 2011, a susţinut deseori că în perioadele în care s-a aflat el la putere Italia era mult mai respectată la nivel internaţional decât în timpul coaliţiilor de centru-stânga.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.