Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Silvio Berlusconi 'aruncă-n aer' Italia: Atac fără precedent la adresa M5S şi a cetăţenilor - 'urmăresc cu DEZGUST'

berlusconi

Blocajul politic post-electoral din Italia a rămas fără soluţie vineri, când fostul premier Silvio Berlusconi a lansat un atac virulent împotriva posibililor parteneri de coaliţie, confirmând eşecul unei tentative de alianţă guvernamentală între coaliţia de dreapta/extremă dreapta şi Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), şi dând vina pe votanţii de rând pentru impasul politic, relatează dpa şi AFP. Declaraţiile lui Berlusconi au venit în timp ce preşedinta Senatului, Elisabetta Alberti Casellati, i-a prezentat şefului statului, Sergio Mattarella, rezultatul consultărilor în vederea unei alianţe, conform Agerpres.

Citește și: Elena Udrea a ales bine unde să se refugieze! Iată de ce

Casellati, membră a partidului lui Berlusconi, Forza Italia, a declarat de la Palatul Quirinale, sediul preşedinţiei, că eforturile sale eşuate au produs totuşi materiale pentru 'reflecţie politică'. 'Sunt convinsă că preşedintele va găsi cea mai bună cale pentru a avansa', a afirmat ea. Berlusconi rămâne cel care stă în calea oricărui acord între aliatul său Matteo Salvini, liderul Ligii (extremă dreapta) şi al coaliţiei de dreapta plasate pe primul loc, cu 37% din voturi, şi Luigi Di Maio, şeful Mişcării 5 Stele, partidul care a obţinut cele mai multe voturi în scrutinul de la 4 martie (peste 32%).

Citește și: Un cunoscut om de afaceri, eliberat! Fusese condamnat la ani grei închisoare, pentru fapte de corupție

Di Maio, care se declară dispus să discute numai cu Salvini, a fost de acord totuşi joi să accepte un sprijin din partea deputaţilor Forza Italia, pentru contractul unui guvern 'după model german' pe care vrea să-l negocieze cu Liga. 'Trebuie să spun că italienii au votat rău. Şi acum merge din rău în mai rău', a reacţionat vineri Berlusconi, afirmând că urmăreşte 'cu dezgust ce se întâmplă'. M5S este 'o mişcare ce predică ura socială, o mişcare de şomeri, care vrea puterea pentru a lua de la cei care au (...) Nu este un partid democratic', ci 'un pericol pentru Italia', a mai spus magnatul de 81 de ani, aflat în campanie pentru alegerile regionale din sudul Italiei.

În opinia lui, coaliţia de dreapta ar trebui să caute o alianţă cu partidele mici intrate în parlament 'şi cu membri ai Partidului Democrat (PD) care, din punctul de vedere al responsabilităţii şi democraţiei, are ani-lumină înaintea M5S'. Dl Berlusconi 'visează dacă se gândeşte că PD ar putea susţine dreapta şi mai ales pe aliaţii acesteia de extremă dreapta', au replicat aleşi ai formaţiunii de centru stânga, aflată încă la guvernare. Însuşi Salvini a respins mereu orice alianţă cu PD, insistând de fiecare dată că obiectivul său rămâne să anuleze politica dusă de acest partid în ultimii ani. Începând de joi seară, liderul Ligii s-a declarat dispus să meargă pe cont propriu: 'Decât să readucem PD la guvernare, prefer să mă propun pe mine. Sunt disponibil, direct şi personal', a afirmat el, fără a preciza pe ce s-ar putea baza pentru o majoritate.

Citește și: Cioloș a dat cărțile pe față! Din ce trăiește fostul premier

Potrivit presei italiene, preşedintele Mattarella va lua o pauză de reflecţie în acest weekend. Printre opţiunile sale viitoare se află încercarea de formare a unui guvern de unitate naţională cu un mandat limitat de reforme, posibil până la noi alegeri anticipate în 2019, simultan cu cele pentru Parlamentul European.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.