Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Simpozion de martirologie, organizat în Alba, în memoria victimelor regimului comunist

Romania-sub-comunism

Istorici, teologi şi cercetători consacraţi vor participa, de vineri până duminică, la cea de-a IX-a ediţie a Simpozionului Naţional de Martirologie, în organizarea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, în parteneriat cu Mănăstirea "Sfânta Cruce" din Aiud.

"Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu, în perioada 17-19 martie 2023 se va derula ediţia a IX-a a Simpozionului Naţional de Martirologie, sub genericul 'Poeţii şi poezia detenţiei. Traduceri culturale ale suferinţei în temniţele comuniste'. Ediţia din acest an a manifestării aduce împreună, într-o comuniune academică şi memorială deopotrivă, istorici, teologi şi cercetători consacraţi", se menţionează într-un comunicat postat marţi pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.

Anterior desfăşurării propriu-zise a simpozionului, vineri, Mănăstirea "Sfânta Cruce" din Aiud va găzdui o întâlnire a tinerilor cu un fost deţinut politic, Simion Drăgoi. Cu acest prilej, elevii din cadrul proiectului "Poezia - mărturie din temniţa comunistă" vor susţine un moment artistic, potrivit Agerpres.

Deschiderea oficială a simpozionului va avea loc vineri seara, iar manifestarea va continua sâmbătă cu sesiunile de comunicări, la care vor participa, potrivit comunicatului, "peste 20 de specialişti preocupaţi îndeaproape de cercetarea fenomenului martiric din închisorile comuniste şi de cultivarea memoriei victimelor regimului comunist".

Sesiunile ştiinţifice se vor desfăşura în format online, pe platforma Zoom, şi vor putea fi urmărite pe pagina oficială de Facebook a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Evenimentul va continua duminică la Mănăstirea "Sfânta Cruce" din Aiud, prin oficierea Sf. Liturghii de către Arhiepiscopul Irineu, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.