Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Simptome banale care pot indica o boală periculoasă

Radu Pop
durere in piept

Oboseala, durerile în piept și respirația îngreunată pot fi simptomele unei afecțiuni cardiovasculare grave: boala coronariană ischemică, numită și cardiopatie ischemică. Stilul de viață dezechilibrat, sedentarismul, fumatul și dieta bogată în grăsimi favorizează depunerea plăcilor de aterom în interiorul arterelor coronare, vase care alimentează inima cu sânge, cauzând astfel o îngustare progresivă a acestora. Drept urmare, se reduce fluxul de sânge către inimă, mușchiul cardiac nu mai este oxigenat suficient și apar manifestările clinice ale bolii.

Dacă pacientul nu este tratat corespunzător, în timp, simptomele se vor agrava, conducând spre infarct miocardic acut sau insuficiență cardiacă. Boala coronariană poate fi diagnosticată prin mai multe analize de sânge și investigații specifice – electrocardiogramă (EKG), completată cu ecografie cardiacă și cu cea mai bună metodă de diagnosticare a afecțiunii coronariene: coronarografia. Metoda este minim invazivă și permite vizualizarea arterelor coronare din interior, cu ajutorul unui cateter care poate fi deplasat până în zona unde s-a produs stenoza, adică îngustarea vasului de sânge.

În funcție de localizarea și severitatea stenozei, tratamentul recomandat poate fi intervențional, prin abord endovascular, sau poate implica o intervenție de chirurgie cardiovasculară mai amplă, cum este bypass-ul aortocoronarian. În funcție de existența și a altor afecțiuni ale inimii, operația poate fi completată de proceduri mai elaborate, cum este protezarea valvulară, adică înlocuirea valvei cardiace distruse cu o valvă artificială, perfect funcțională.

În prezent, tratamentul chirurgical al bolii coronariene ischemice se poare realiza și prin proceduri minim invazive, care permit o recuperare mai rapidă a pacientului și un risc redus de complicații postoperatorii, pentru că nu implică deschiderea sternului sau a abdomenului. Succesul unor astfel de intervenții depinde foarte mult de experiența echipei medicale, care să fie dublată de dotările ultraperformante, de ultimă generație.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile cardiovasculare sunt efectuate de o echipă supraspecializată în tratamente minim invazive, coordonată de dr. Stanislav Rurac, șeful secției de chirurgie cardiovasculară. Printre cele mai frecvente operații realizate aici se numără bypassul coronarian dublu sau triplu, protezările sau reconstrucțiile valvulare, tratamentele chirurgicale pentru anevrismele și disecțiile de aortă.

De asemenea, la Spitalul Clinic SANADOR se pot realiza și proceduri hibride, care presupun o colaborare perfectă între echipa de chirurgi cardiovasculari și cardiologii intervenționiști, tratamentul fiind realizat în cadrul unei singure intervenții. Spitalul dispune de angiografe de ultimă generație, Philips Azurion 7, care permit realizarea celor mai complexe tratamente prin abord endovascular, adică printr-o mică incizie la nivelul unei artere.

La SANADOR, pacienții cu boli cardiovasculare beneficiază de consultații multidisciplinare și de consiliere pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, care să prevină complicațiile specifice acestor afecțiuni și să țină sub control simptomele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.