Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Simularea majorității în noul Parlament: o alianță PNL-USR-PLUS-UDMR este all-in. Obțin Guvernul și șefia Parlamentului

Inquam Photos / Octav Ganea si Inquam Photos / George Calin
Inquam guvern parlament

Conform unei simulări efectuate la sediile partidelor, în total vom avea 465 de senatori și deputați, ceea ce înseamnă că majoritatea în noul Parlament va fi de 233 de voturi. Practic, dacă negocierile dintre PNL, USR, PLUS și UDMR se vor finaliza cu succes, noua alianță va putea da premierul, dar și președinții celor două camere ale Parlamentului.

Citește și: SIMULAREA mandatelor în noul Parlament: PSD își taie partea leului la redistribuire. AUR face grup și la Senat

Împreună, cei de la PNL-USR-PLUS și UDMR ar avea 243 de mandate, deci ar reuși să constituie majoritatea în noul Parlament. Rolul cheie revine celor de la UDMR, ei fiind cei care asigură majoritatea. De asemenea, va conta mult și poziția deputaților aparținând minorităților naționale, însă aceștia au, în general, poziții individuale chiar și în cadrul grupului parlamentar.

În ceea ce privește Camera Deputaților, PSD va avea 110 mandate, în timp ce alianța PNL-USR-PLUS-UDMR ar avea 169 de voturi, ceea ce le-ar conferi posibilitatea de a-și alege noul președinte al Camerei Deputaților.

De asemenea, la Senat, PSD va avea 48 de senatori, în timp ce alianța PNL-USR-PLUS-UDMR ar avea 74 de voturi, așadar o majoritate confortabilă care le-ar permite să dețină șefia Senatului.

Toate aceste calcule sunt făcute în ipoteza unei alianțe de dreapta între PNL-USR-PLUS și UDMR. În cazul în care aceasta nu se va realiza, atunci în Parlament s-ar putea ajunge la un blocaj.

De partea cealaltă, PSD pare condamnat la opoziție, în ciuda faptului că au câștigat alegerile parlamentare.

****

Mai jos puteți urmări simularea defalcată pentru fiecare partid a mandatelor care vor fi obținute în Senat și Camera Deputaților.

Conform acestei simulări, PSD va avea, la Camera Deputaților, 88 de mandate pe vot direct și 22 la redistribuire, în total având 110 mandate. La Senat, PSD va obține 23 de mandate pe vot direct și 25 la redistribuire, în total 48 de senatori.

PNL va obține, la Camera Deputaților, 73 de mandate pe vot direct și 20 la redistribuire, în total 93 de deputați. La Senat, PNL va obține 17 mandate pe vot direct și 24 la redistribuire, în total 41 de senatori.

De asemenea, USR va obține, la Camera Deputaților, 34 de mandate pe vot direct și 21 la redistribuire, ceea ce le-ar aduce 55 de deputați. La Senat, USR ar obține 10 mandate pe vot direct și 14 la redistribuire, în total 24 de senatori.

La Camera Deputaților, UDMR va obține 16 mandate la vot direct și 5 la redistribuire, în total 21 de deputați. De asemenea, la Senat, cei de la UDMR vor obține 3 mandate pe vot direct și 6 la redistribuire, în total 9 senatori.

Cei de la AUR vor obține, la Camera Deputaților, 11 mandate pe vot direct și 22 la redistribuire, în total 33 de deputați. De asemenea, la Senat vor obține 0 mandate pe vot direct, dar 13 la redistribuire, ceea ce le va permite să aibă grup parlamentar în Senat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.