Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sinagoga Mare din Iaşi, cel mai vechi lăcaş de cult mozaic din România, a fost reinaugurată luni seară

Câteva zeci de persoane au participat, luni seară, la ceremonia de reinaugurare a Sinagogii Mari din Iaşi, cel mai vechi lăcaş de cult mozaic din România, construit în secolul al XVII-lea. Consolidarea, restaurarea şi modernizarea Sinagogii Mari au durat zece ani.

La festivităţile care au durat aproximativ trei ore au participat primarul Iaşiului, Mihai Chirica, preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, prefectul Marian Şerbescu, reprezentanţi ai comunităţii evreieşti, dar şi Mitropolitul Moldovei, IPS Teofan, şi PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iaşi, relatează news.ro.

Înaintea începerii ceremoniei a fost dezvelită o placă memorială, amplasată la intrarea în Sinagogă. Consolidarea, restaurarea şi modernizarea Sinagogii Mari au durat zece ani, fondurile fiind asigurate de Ministerul Culturii şi Primăria Iaşi.

"Este un monument istoric de prim rang, aflat în gestiunea Ministerului Culturii de foarte multă vreme şi care a presupus o investiţie foarte mare. Sinagoga va avea cel puţin un dublu rol. Unul de tip laic, de monument istoric, care poate fi vizitat, şi unul religios, de spaţiu în care se vor desfăşura manifestările religioase ale comunităţii evreieşti din Iaşi", a declarat primarul Mihai Chirica. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a afirmat că pentru comunitatea ieşeană este un eveniment deosebit, el anunţând că în anul 2019 va fi inaugurat la Iaşi un muzeu al pogromului.

Sinagoga Mare din Iaşi a fost construită în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, fiind cel mai vechi edificiu de cult mozaic de pe teritoriul României. Istoricii susţin că pe locul actual al edificiului ar fi existat o sinagogă şiI mai veche, datând din anul 1582, care ar fi fost distrusă complet în momentul construirii celei existente şi azi. Acoperişul Sinagogii a fost refăcut în anul 1823, în urma unui incendiu. Stilul arhitectonic este similar altor clădiri de cult mozaic din Boemia, Polonia, Rusia. Lăcaşul de cult este construit în totalitate din piatră şi cărămidă, având ziduri cu grosimea de un metru. Cota este cu un metru mai jos decât solul, iar edificiul măsoară înălţimea de 22 de metri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.