Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindicaliștii din cercetare solicită Guvernului să nu diminueze bugetul acestui domeniu

Inquam Photos / Octav Ganea
sedinta guvern

Radu Minea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare-Proiectare din România (FSLCPR), a declarat, marţi, că i-a solicitat premierului Mihai Tudose ca bugetul alocat cercetării să nu fie diminuat la rectificarea bugetară şi, de asemenea, a propus un plan de măsuri pentru trecerea în coordonarea Ministerului Cercetării şi Dezvoltării a mai multor institute de cercetare importante, printre care cel de îmbunătăţiri funciare şi cercetări în informatică. 

Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţi ai sindicatelor din domeniul cercetării-dezvoltării. 

"Unul dintre punctele pe care noi le-am pus pe agenda pe care o să o fac publică, pe care dumnealui şi-a însuşit-o, era ca tocmai să nu se atingă Guvernul la rectificarea bugetară de bugetul cercetării, care şi aşa este dezastruos... Dacă se mai ia şi de acolo... Să-l îngheţe", a afirmat Radu Minea după întrevederea pe care a avut-o cu premierul la Palatul Victoria, informează agerpres.ro

Liderul FSLCPR nu a putut preciza care este bugetul alocat cercetării pe 2017, dar a subliniat că "este în proporţie de 75% din bugetul anului 2016". 

"Nici la nivelul de 2016, dar s-a găsit o posibilitate, a găsit domnul ministru Şerban Valeca şi a făcut credite de angajament de încă 25% şi aşa s-a mărit. Acum e problema cum utilizăm creditele de angajament, fiindcă lumea are tot felul de păreri şi, cu toate că li s-a explicat, n-au înţeles cum să utilizeze aceste credite de angajament în aşa fel ca bugetul pentru la anul, pentru 2018, să poată fi crescut de la valoarea plus credite de angajament, nu de la valoarea de 75% de anul acesta", a explicat Minea. 

Întrebat dacă premierul a promis sindicaliştilor că nu se va tăia bugetul cercetării, liderul FSLCPR a precizat: "A fost foarte diplomat în exprimare, a spus să aibă această propunere făcută de către fostul ministru şi actualul ministru şi discutată şi să vadă concret ce trebuie şi după aceea va lua o decizie. (...) Este esenţial pentru noi să nu se mai ia acum din bani". 

Minea a adăugat că o altă parte a discuţiei a vizat întărirea rolului Ministerului Cercetării şi Inovării prin preluarea unor institute de cercetare. 

"Am convenit să-i prezentăm domnului prim-ministru situaţia cu câteva institute naţionale, încălcarea legii flagrantă prin faptul că nu toate institutele naţionale, conform legii, sunt în coordonarea Ministerului Cercetării şi Inovării, câteva institute importante nu sunt, două cel puţin. Este Institutul de îmbunătăţiri funciare, care are posibilitatea de a utiliza un miliard de euro pentru refacerea sistemului de irigaţii al României (...) şi care este undeva la mijloc, că nu vrea Ministerul Agriculturii şi mai ales nu vrea Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice să-l scape din mână, ca să se scoată banii aceştia (...) şi să se trimită în altă parte", a declarat liderul FSLCPR. 

El a menţionat că un al doilea institut important în aceeaşi situaţie este Institutul de Cercetări în Informatică, aflat în coordonarea Ministerului Comunicaţiilor. 

Minea a mai precizat că premierul s-a arătat deschis la discuţii şi a transmis că o problemă legată de aceste institute este că "în loc să producă ceva livrabil şi utilizat în economia naţională, produc hârtii şi produc articole". 

"Au devenit ziarişti toţi cercetătorii şi am atras atenţia că acesta este al doilea punct al nostru pe care-l cerem: curăţirea legislaţiei de tot ce s-a făcut în perioada 2014-2016. Prin legislaţie s-a impus acest lucru, adică cercetătorii, în loc să facă lucruri concrete, livrabile, brevetabile şi aşa mai departe, ei trebui să facă articole şi să aibă cât mai multe citări. (...) Şi a fost de acord cu acest punct de vedere (...), mai ales că există şi în legea de abilitare a Guvernului posibilitatea de a modifica cel puţin două legi importante pentru cercetare, Ordonanţa Guvernului 57, care este pentru cercetare, defineşte Legea cercetării, şi Legea 319, care este statutul personalului din cercetare. A rugat pe cei care au participat la întrevedere, în afară de domnul ministru Lucian Georgescu a participat şi domnul fost ministru al Cercetării Şerban Valeca, şi le-a cerut ca, într-o săptămână, să vină cu un plan concret pe baza a ceea ce am depus, argumentat, ca să ştim ce facem de aici încolo. (...) Din acest moment nu mai facem nimic şi nu mai acceptăm nimic care să nu fie cu rezultat concret", a mai spus liderul FSLCPR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.