stiripesurse.ro

 
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sindicaliştii trag un semnal de ALARMĂ: 'Cetăţenii români, obligaţi să fie COBAI'

sindicate

Liderii Blocului Naţional Sindical (BNS) critică dur intenţia Guvernului de a transfera contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajatului, afirmând că ”guvernanţii ignoră nu doar legislaţia europeană în vigoare, dar şi nevoile şi drepturile cetăţenilor români” şi anunţă lansarea campaniei ”NU experimentelor sociale pe români”, cerând cât mai multor persoane să semneze petiţia, potrivit NEWS.RO.

Citeşte şi: ULTIMA ORĂ: Sorin Grindeanu, AUDIAT la DNA

Liderii BNS au declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că românii sunt ”obligaţi să fie cobai pentru măsuri şi politici netestate nicăieri în lume”.

”Considerăm această decizie a actualului Guvern de a transfera integral în sarcina salariaţilor responsabilitatea finanţării sistemului de pensii şi asigurări de sănătate ca fiind o măsură incoerentă, hazardată şi total defavorizantă faţă de cel în slujba căruia ar trebui să fie guvernanţii: poporul român”, au declarat liderii BNS.

Aceştia au iniţiat campania ”NU experimentelor sociale pe români” ce doreşte să atragă atenţia asupra ”felului în care românii sunt subiecţi pentru acest experiment ilogic, ce are consecinţe foarte grave”.

”Campania se doreşte un semnal de alarmă care ar putea să deturneze aplicarea acestei iniţiative, având şi componenta iniţiativei de modificare a legislaţiei ce defineşte evaziunea fiscală. Solidaritate, responsabilitate socială, echitate, echilibru - sunt principii de bază statuate în Convenţiile şi Recomandările Organizaţiei Internaţionale a Muncii, dar şi în Tratatele şi reglementările europene. Din păcate, ca multe alte caracteristici ale unei societăţi democratice mature şi dezvoltate, ele nu reprezintă o preocupare pentru clasa politică din România. În nicio ţară din Europa finanţarea sistemului de securitate socială nu se asigură exclusiv de către angajat, pentru că vorbim de solidaritate şi de responsabilitate socială asumată în mod echilibrat între angajat şi angajator. Practica europeană arată o asumare împreună – angajat şi angajator – a finanţării sistemului de securitate socială”, mai spun liderii BNS.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, mesaj EMOŢIONANT de Ziua Pompierilor: 'Sunteţi ULTIMA SPERANŢĂ de salvare pentru cei în pericol' - VIDEO

Campania durează 30 de zile şi se adresează tuturor românilor, actuali sau viitori beneficiari ai sistemului de asigurări sociale, indiferent dacă aceştia sunt sau nu membri de sindicat, indiferent dacă sunt angajaţi, şomeri, elevi, studenţi, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

În textul petiţiei, BNS afirmă că, la nivel mondial, din 119 ţări care au în implementare un sistem de protecţie socială şi a căror fiscalitate este monitorizată, nici măcar una nu are în întregime această sarcină alocată exclusiv angajatului.

Potrivit sindicaliştilor, acest transfer al responsabilităţii finanţării sistemelor de securitate socială către angajat înseamnă, de fapt, că toate riscurile demografice şi de sustenabilitate a sistemului de pensii şi a celui de sănătate vor fi transferate către salariat.

Citeşte şi: Document DECLASIFICAT după 27 de ani. Ce a făcut ARMATA în timpul Mineriadei din 1990

De asemenea, măsura încalcă flagrant convenţii internaţionale ratificate de România cu privire la sistemele de securitate socială, recomandări ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii sau directive europene.

În plus, rămân fără finanţare asigurările de şomaj, asigurările în caz de accidente de muncă şi boli profesionale, garantarea creanţelor salariale în cazul insolvenţei angajatorului, asigurarea pentru concedii medicale şi indemnizaţii şi dispar contribuţiile pentru condiţiile de muncă deosebite sau speciale.

”Neoficial se anunţă că acestea vor fi preluate în plată de bugetul de stat, oficial nu se cunoaşte ce se va întâmpla cu aceste prestaţii”, spun sindicaliştii.

În plus, în urma acestui transfer, la 1 ianuarie 2018, ”creşterea reală a salariului minim va fi zero”.

”În fapt, Guvernul poate garanta păstrarea salariului minim net doar pentru cei care la 31 decembrie 2017 erau plătiţi la nivelul salariului minim. Salariaţii ale căror salarii sunt situate în intervalul 1450 – 1750 vor fi la fel de expuşi riscului de diminuare a salariului net. Pentru salariaţii din sectorul economic, alţii decât cei încadraţi la nivelul salariului minim, Guvernul se bazează în acest proces pe un singur mecanism – buna credinţă a angajatorilor sau altfel spus «mila lui Dumnezeu»”, susţin sindicaliştii.

Citeşte şi: Mircea Cărtărescu, critici DURE după mesajul agramat al unui deputat PSD .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.ROFii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.