Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindicatele din penitenciare ies din nou la rampă și atrage atenția guvernanților: 'Un dezastru'

pixabay.com
diverse, gratii, inchisoare

Incepand cu 19 octombrie 2017 detinutii ar trebui sa beneficiaze de aplicarea legii care prevede ca pentru fiecare 30 de zile petrecute in conditii improprii se considera executate, suplimentar, 6 zile din pdeapsa aplicata. Este, insa, extrem de putin probabil ca acest lucru sa se intample, iar personalul din penitenciare va trebui sa gestioneze mii de detinuti nemultumiti, transmite Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor printr-un comunicat de presă remis ȘTIRIPESURSE.RO.

Se confirma, astfel, faptul ca rezervele exprimate de catre organizatiile sindicale sunt intemeiate. Guvernantii nu au inteles exact implicatiile juridice ale proiectului de act normativ lucrat pe genunchi si aprobat in viteza, cu toata opozitia specialistilor din instantele de judecata si din penitenciare.

La aceasta data, termenele de implementare sunt depasite, sistemul informatic este inca in faza de pregatire, iar judecatorii de executare si specialistii in evidenta executarii pedepselor nu reusesc sa cada de acord in chestiuni de drept esentiale. Ori, in aceste conditii, ne asteptam la mii de alte procese intentate de detinutii nemultumiti.

Lovitură pentru lotul CNAS! Magistrații au decis prelungirea arestului cu 30 de zile

Concret, regimul juridic al acestor 6 zile considerate ca fiind executate nu este clar, efectul fiind ca - in functie de interpretare - acestea ar urma (i) sa fie scazute efectiv din cuantumul total al pedepsei aplicate, ori (ii) sa fie asimilate zilelor considerate ca executate, pe baza muncii prestate.

Diferenta de interpretare poate duce, de exemplu, la situatii paradoxale in care unii detinuti ar fi trebuit pusi in libertate cu luni sau chiar ani inainte de data calculului zilelor considerate ca executate si punerea efectiva in libertate, mai ales in situatia detinutilor cu pedepse mari si care au primit amanari.

Vremea se răcește în România: Ce temperaturi și ce fenomene vom avea în următoarele zile

Pe aceleasi considerente, scazandu-se efectiv din cuantumul pedepsei aplicate, ar insemna ca - in fapt - se modifica pe cale administrativa o pedeapsa cu inchisoarea, fiind astfel afectata securitatea hotararilor penale care, odata ce sunt definitive, sunt intrate in puterea lucrului judecat.

Specialistii in domeniu nu au inca un raspuns la intrebarea referitoare la modalitatea de punere in libertate atunci cand, dupa scaderea zilelor obtinute ca masura compensatorie, pedeapsa ar fi expirat la o data anterioara (sic!). Legea nu stabileste daca liberarea se produce pe cale administrativa sau pe cale judecatoreasca, in situatia in care aceste zile considerate ca executate ar fi deduse din durata pedepsei aplicate.

In schimb, asimilarea acestor zile considerate ca fiind executate cu munca prestata presupune ca acestea vor fi avute in vedere doar la calculul fractiei totale pentru liberarea conditionata, judecatorul putand dispune acordarea sau nu a liberarii conditionate, ceea ce ar face compensarea inutila atunci cand judecatorul ar decide amanarea.

Acestea sunt doar cateva exemple, poate excesiv de tehnice. Insa, acest gen de neclaritati, in lipsa unui regulament de aplicare va crea numeroase situatii conflictuale si un volum imens de munca inutila pentru instantele de executare si pentru personalul din penitenciare.

In plus, reteta acestui dezastru anuntat este completata de faptul ca sistemul informatic al penitenciarelor nu este pregatit pentru aplicarea acestei legi, iar personalul din penitenciare este insuficient, raportat la volumul de munca presupus de procesarea a catorva zeci de mii de dosare de executare a pedepsei.

In concluzie, recomandam guvernantilor sa faca ceea ce n-au facut pana acum, si anume sa ia in serios punerea in aplicare a acestui act normativ. Este nevoie de clarificarea prevederilor legale, de elaborarea unui regulament de aplicare si de pregatirea corespunzatoare a infrastructurii institutionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.