Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindromul filmatului: psihologii sunt împărțiți

facebook.com
Taiga telefon mobil

Zeci de mii de oameni au fost sărbătorit trecerea dintre ani în Piața Constituției din București și cei mai mulți au filmat focul de artificii. Dar de ce filmăm tot? Specialiștii sunt împărțiți și ei: poate fi vorba de nevoia de a fugi de realitatea sau la mijloc este evoluția datorită tehnologiei, potrivit Mediafax.

Una dintre imaginile prezentate chiar de către organizatori arată o mare de telefoane ridicate spre cer în timpul spectacolului de artificii. Asta înseamnă că cei care le țineau ridicate priveau ce se petrece pe cer doar prin telefon. Iar scena se repetă la orice eveniment public. Chiar și momentele importante din familie sunt trăite de cele mai multe ori prin camera telefonului.

“Circuitele neuronale se formează utilizând excesiv vederea în detrimentul celorlalte simțuri, fapt ce reduce varietatea experiențelor. Reproducerea lumii virtuale în realitatea perceptibilă nu este o reușită pentru că in viata internetului ai senzația că tu faci ce vrei, cum vrei, esti lider pe când în viața reală totul este interacțiune. În acest caz apar obstacole pentru că nu ai experiența și exercițiul comunicării, negocierii”, a declarat psihologul Keren Rosner, pentru MEDIAFAX.

Aceasta consideră “fuga” în telefonul mobil ca fiind fuga de realitate. Într-o intervenție anterioară pentru MEDIAFAX, psihologul spunea că oamenii au început să nu mai știe să interacționeze între ei, urmare a acestui comportament.

Nu mai puțin de 90.000 de oameni s-au aflat în noaptea dintre ani în Piața Constituției la Revelionul organizat de Primăria București, iar mai bine de jumătate a surprins pe telefon momentul de la miezul nopții.

Paradoxal, numărul celor care au distribuit ulterior imaginile cu focul de artificii în mediul online a fost destul redus.

Nu este exclus, așa cum se întâmplă în multe cazuri, ca cei mai mulți să nu mai revină niciodată asupra înregistrării sau să o șteargă în câteva zile pentru a face loc unei alte filmări.

Specialiștii sunt și ei împărțiți. Există opinii potrivit cărora ceea ce trăim înseamnă de fapt o altă formă de comunicare.

“Nu este o pierdere pentru noi, ci este ceva diferit față de ceea ce mulți dintre noi am fost învățați să avem. Suntem în acord cu ceea ce înseamnă dezvoltare și evoluție. Chiar dacă în momentul de față multe din studiile făcute vorbesc despre faptul că avem o comunicare sterilă, că oameniii se însingurează, eu nu sunt de acord cu acest aspect. În timp, ne vom da seama că dacă în cercul nostru de prieteni, atunci când nu exista o rețea de socializae erau poate în jur de 100 de oameni cu care interacționam într-un an de zile, acum s-a lărgit foare mult sfera noastră de influență și vorbim despre un alt tip de comunicare, nu neapărat o lipsire de emoție atunci când vine vorba de sinceritate sau în a ne arăta viața așa cum este ea”. a declarat psihologul Mirela Zivari, pentru MEDIAFAX.

"Pe de altă parte, când surprindem pe cameră momente din viața noastră vorbim despre nevoia de a fi văzuți și de a fi priviți de ceilalți. Este o nevoie atât de ancestrală în noi încât nu o putem nega. Este o nevoie la nivel inconștient extrem de puternică de a fi privit și de a fi important”, a completat aceasta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.