Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Singura ramură a industriei Rusiei care a fost ocolită de sancțiuni - Până și americanii au nevoie de ea

Rosatom
Rosatom

Sancțiunile SUA și UE au lovt puternic economia rusă însă o industrie a Moscovei a scăpat de măsurile occidentale, sectorul nuclear rusesc care deține aproape 40% din infrastructura mondială de îmbogățire a uraniului.

Iikka Korhonen, șeful Institutului pentru economii emergente al Băncii Finlandei, a tradus câteva rapoarte oficiale ale servicului de statistică Rosstat din Rusia, care evidențiază pierderile din industria națională în luna iunie 2022, potrivit Energy and Capital.

Datele producției industriale din Rusia arată cum cele mai profitabile exporturi ale sale se îndreaptă spre dezastru. Din ce în ce mai multe companii străine pleacă din Rusia, de la numărul lor a depășit 1.200, potrivit unei analize recente a economiștilor de la Universitatea Yale din SUA.

Industria energiei nucleare, prin firma sa de stat, Rosatom, a fost complet ignorată de sancțiunile Statelor Unite și ale Occidentului. Compania rusă lucrează la un număr de proiecte importante, care valorează 130 de miliarde de dolari în întreaga lume.

Însă, acum Rusia este esențială pentru industria nucleară mondială, deoarece aproape 40% din infrastructura globală de îmbogățire a uraniului este controlată de Kremlin. Zeci de centrale nucleare din întreaga lume se bazează exclusiv pe combustibilul nuclear din Rusia.

Statele Unite sunt dependente de uraniul îmbogățit din Rusia în proporție de aproximativ 16%, Europa de 20%. În 2021, erau în funcțiune în toată lumea 439 de reactoare nucleare, 38 de reactoare sunt în Rusia, alte 42 au fost fabricate cu tehnologie rusă, iar 15 erau în construcție la sfârșitul lui 2021, tot cu tehnologie de la Moscova.

 

În plus, toate cele 439 de reactoare nucleare active au trecut prin Rusia la un moment dat, prin lanțul de aprovizionare. Dintr-o perspectivă globală, blocarea Rusiei de la furnizarea de uraniu îmbogățit întregii lumi nu ar face decât să agraveze și mai mult criza energetică în curs.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.