Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Singurul europarlamentar român care a votat contra CETA

www.stiripesurse.ro
Laurențiu Rebega

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, care s-a remarcat prin atitudinile sale naționaliste în Parlamentul European, a explicat astăzi de ce a votat împotriva CETA, fiind singurul român care a adoptat o asemenea poziție: ”Astăzi, Parlamentul a votat pe proiectul de decizie a Consiliului privind încheierea Acordului economic și comercial cuprinzător dintre Canada, pe de o parte, și Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de altă parte. Pe scurt, Acordul CETA. Rezultatul final al votului a fost pentru încheierea acestui acord. Eu, Laurențiu Rebega, europarlamentar, dar, în primul rând, cetățean român, am votat împotriva încheierii acestui acord”, a declarat Rebega.

Potrivit europarlamentarului român care este vicepreședintele Grupului Europa Națiunilor și Libertății, ”încheierea acestui acord este controversată. De-o parte se află susținătorii globaliști ai liberalizării totale în comerțul mondial, care spun că astfel se va intensifica o creștere economică de ansamblu, având ca motor corporațiile multinaționale. De cealaltă parte sunt antiglobaliștii, care apreciază că un asemenea acord ar distruge cea mai mare parte din industriile și firmele mici din Europa, în special în zona produselor tradiționale și ecologice, ducând la creșterea șomajului și la sărăcirea unor segmente deja defavorizate. Mai mult, investitorii străini ar avea parte de un sistem de justiție paralel, în afara legilor naționale, serviciile publice s-ar privatiza în totalitate, ceea ce ar distruge ideea europeană de stat social. Standardele de protecție ale consumatorilor și ale naturii ar fi puse în pericol. Prin CETA se va decide ce hrană vom mânca și cât va costa o programare la doctor”.

Citește și: INEDIT Președintele Iohannis participă la bilanțul cu ușile ÎNCHISE de la DIICOT - FOTO

Rebega afirmă răspicat că este ”împotriva globalismului”, dar că, în acest caz, ”argumentul principal stă în tratamentul aplicat României”.

Iată cum descrie el situația României : ”Poziția țării noastre, în cadrul negocierilor, a fost aceea de a se elimina vizele pe care Canada le solicită cetățenilor români. Trebuie subliniat că România și Bulgaria sunt singurele țări din UE ai căror cetățeni au nevoie de viză pentru a intra în Canada. La negocieri, partea canadiană a oferit o jumătate de măsură: vizele vor fi ridicate treptat, dar vor putea fi reintroduse, dacă se constată un flux prea mare de intrări ale cetățenilor români (și bulgari) în Canada. Cu alte cuvinte, dacă în textul CETA, odată adoptat, nu mai poate fi schimbat nimic, în privința regimului de vize se poate reveni oricând la impunerea acestora”.

Rebega arată că ”a rămas consecvent poziției sale de a lupta pentru ca România și cetățenii români să nu mai fie tratați ca rudele sărace și umile din UE”. Prin urmare el arată că a votat împotriva încheierii acestui acord care este, ”cel puțin prin condiționările pe regimul de vize, profund discriminatoriu pentru țara noastră”. În final, Rebega afirmă că vrea ”ca votul său să fie un semnal politic, în sensul că România trebuie să fie un partener egal la nivel european”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.