Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria: Rebelii preiau controlul asupra unui punct de trecere a graniţei cu Irakul (OSDO)

raqqa siria

Un grup de rebeli sirieni au preluat controlul vineri seară asupra unui pod la Al Tanaf, punct de trecere a frontierei cu Irakul vecin, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP. 

Aceşti rebeli au pătruns pe teritoriul Siriei dinspre Iordania, unde s-au antrenat, după care s-au deplasat spre Al Tanaf a cărui parte irakiană este controlată de luptători din organizaţia Statul Islamic (SI), potrivit acestui ONG care dispune de o vastă reţea de informatori în Siria. 

În luna mai, SI a cucerit integral oraşul antic Palmira, dar şi Al Tanaf, până la acea dată ultimul punct de trecere a frontierei dintre Siria şi Irak aflat în mâinile regimului Bashar Al-Assad. 

Bombardamente aeriene ale coaliţiei conduse de Statele Unite au forţat însă retragerea luptătorilor SI din partea siriană a punctului de trecere, facilitând astfel înaintarea rebelilor, a precizat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman. 

"Unii dintre aceşti rebeli sunt originari din provincia Deir ez-Zor, din apropierea graniţei cu Irakul, şi au fost alungaţi din casele lor de SI, în timp ce alţii vin de la Homs şi Qalamoun", lângă Damasc, a explicat el.

De-a lungul frontierei siriano-irakiene SI mai controlează punctul de trecere central şi strategic de la Abu Kamal, iar rebelii kurzi pe cel de la Yarabiah, mai spre nord. 

În vară, SI a pierdut controlul, în folosul forţelor kurde, asupra punctului de trecere de la Tal Abyad, la graniţa dintre Siria şi Turcia.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.