Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sistemul de apărare antirachetă Patriot: Cât costă, ce poate face și unde îl vor ascunde ucrainenii

1616.ro
sistem patriot

Înaintea vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington miercuri, administrația Biden a declarat că va oferi încă 1,85 miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei, inclusiv sistemul de apărare antiaeriană Patriot, despre care liderul ucrainean a declarat că țara sa are nevoie urgentă pentru a se apăra de atacurile rusești, informează Reuters.

CE ESTE SISTEMUL PATRIOT?

Patriot, acronimul de la Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target (radar de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptarea țintelor), este un sistem de apărare antirachetă sol-aer la nivelul întregului teatru de operațiuni, construit de Raytheon Technologies Corp (RTX.N) și considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din arsenalul american.

Sistemul a fost folosit pentru prima dată în luptă în timpul Războiului din Golf din 1991, cu baterii care au protejat Arabia Saudită, Kuweit și Israel, iar mai târziu a fost folosit în timpul invaziei americane în Irak în 2003.

Este un sistem mobil care include, de obicei, un radar puternic, o stație de control, un generator de energie, stații de lansare și alte vehicule de sprijin. Sistemul are capacități diferite în funcție de tipul de interceptor utilizat.

Interceptorul PAC-2 folosește un focos cu fragmentare prin explozie, în timp ce racheta PAC-3, mai nouă, folosește o tehnologie mai avansată de tip hit-to-kill. Radarul sistemului are o rază de acțiune de peste 150 km (93 de mile), a declarat Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în 2015.

CÂT COSTĂ?

O singură baterie Patriot nou produsă costă peste 1 miliard de dolari, cu 400 de milioane de dolari pentru sistem și 690 de milioane de dolari pentru rachetele dintr-o baterie, potrivit think tank-ului Center for Strategic and International Studies.

CÂT DE MULT ESTE UTILIZAT SISTEMUL?

Raytheon a construit mai mult de 240 de sisteme Patriot, iar acestea sunt folosite în prezent de 18 țări, inclusiv de Statele Unite. Sistemul a fost foarte solicitat în Orientul Mijlociu din cauza amenințării pe care o reprezintă Iranul pentru regiune. Potrivit Raytheon, sistemul a interceptat mai mult de 150 de rachete balistice în luptă începând din 2015.

CUM AR AJUTA UCRAINA?

Ucraina a declarat că are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a se proteja împotriva barajului de rachete și drone din partea forțelor rusești. Până în prezent, Statele Unite au furnizat Ucrainei o pereche de sisteme naționale avansate de rachete sol-aer (NASAMS).

În timp ce sistemul Patriot este conceput pentru a intercepta amenințări precum avioanele și rachetele balistice, acesta poate, de asemenea, să doboare dronele "kamikaze" pe care Rusia le-a trimis frecvent pentru a lovi infrastructura critică ucraineană. Dar ar fi o modalitate extrem de costisitoare de a distruge drone care costă doar mii de dolari.

Oficialii și experții au declarat că, deși sistemul Patriot este posibil să salveze vieți în fața rachetelor care se apropie, probabil că nu va schimba traiectoria conflictului de aproape 10 luni, deoarece este un sistem defensiv.

CÂND VA AJUNGE ÎN UCRAINA?

Vor trece câteva luni până când Ucraina va putea desfășura Patriot pe câmpul de luptă. Oficiali americani au declarat pentru Reuters că sistemul Patriot va ajunge mai întâi în Germania, unde trupele ucrainene vor învăța cum să le folosească.

Instruirea poate dura luni de zile, fiecare sistem necesitând zeci de trupe pentru a fi operat. Ucraina va trebui apoi să decidă cum și unde să amplaseze sistemul fără ca acesta să fie distrus de forțele rusești. Rusia a declarat că sistemul de apărare antirachetă Patriot ar fi o țintă legitimă pentru loviturile rusești.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.