Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație explozivă în Irak. Trupele guvernamentale dotate cu armament greu somează trupele kurde să predea orașul Kirkuk și câmpurile petroliere

Al Jazeera
Irak kurdistan kirkuk

Trupele irakiene s-au pus în mişcare în noaptea de duminică spre luni pentru a recuceri o bază militară şi câmpurile petrolifere deţinute de trei ani de kurzi în provincia disputată Kirkuk, transmite AFP.

Se declanşează un adevărat RĂZBOI diplomatic: Acuzaţii GRAVE din Ucraina la adresa României

"Forţele irakiene şi unităţile de mobilizare populară avansează din Taza Khormatu, din sudul oraşului Kirkuk", a indicat Consiliul de securitate kurd pe Twitter. Un fotograf al AFP a observat coloane militare îndreptându-se spre nord din Taza Khormatu. 

La marginea oraşului Kirkuk, trupele irakiene le-au cerut prin difuzoare forţelor peshmerga (luptătorii kurzi) să se retragă de pe poziţiile lor, au indicat surse locale. 

În acelaşi timp, guvernatorul din Kirkuk, destituit de Bagdad, dar care refuză să-şi părăsească funcţia, i-a chemat pe locuitori să-şi ia armele pentru a apăra oraşul.

Un judecător a EXPLODAT, după scenele stupefiante din CSM: STOP cu această nebunie!

Forţele irakiene vor, a indicat Consiliul de securitate kurd, "să recucerească baza K1", a diviziei a 12-a a armatei irakiene, ocupată de forţele peshmerga în iunie 2014 la puţin timp după căderea Mosulului în mîinile jihadiştilor din gruparea Stat Islamic (SI). De asemenea, câmpurile petrolifere din Kirkuk. Kurzii controlează din 2008 câmpul de la Khormala şi pe cele de la Havana şi Bay Hassan din 2014.


Kurdistanul, care traversează cea mai gravă criză economică din istoria sa, ar putea suferi foarte mult din pierderea acestor câmpuri care asigură 40% din exporturile sale petroliere. 

Conform unor surse din provincia Kirkuk, trupele, care includ unităţile de contra-terorism, poliţia, unităţi speciale şi armata, progresează pe şase fronturi, în special din Bachir şi Taza Khormatu, la sud-vest de Kirkuk.

 


În cursul zilei de duminică, guvernul irakian a schimbat tonul, acuzându-i pe kurzi că încearcă să declare război odată cu prezenţa în provincia Kirkuk a unor luptători ai PKK, formaţiune considerată teroristă de Ankara şi Washington. 

Oficiali kurzi au dezminţit o prezenţă a PKK, dar unul dintre aceştia a recunoscut că există "simpatizanţi" ai acestei formaţiuni la Kirkuk. 

Guvernul Kurdistanului irakian (KRG) a avertizat vineri că militarii irakieni se pregătesc să confişte pe cale militară câmpurile petrolifere din regiunea Kirkuk, disputate între Bagdad şi Erbil, relatează AFP. 

'Suntem alarmaţi de concentrarea militarilor irakieni şi a (forţelor paramilitare) Hashd Shaabi la Bashir şi Taz la sud de Kirkuk, cu tancuri, artilerie grea, blindate Humvee şi mortiere", a declarat Consiliul de securitate al KRG, organismul de apărare al regiunii autonome kurde. 

"Aceste forţe sunt la 3 km de liniile peshmerga (combatanţii kurzi) şi serviciile noastre de informaţii indică intenţia lor de a pune mâna pe câmpurile petrolifere, pe un aeroport şi o bază militară", au adăugat autorităţile kurde.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.