Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație fără precedent în Kazahstan. Parlamentul reduce atribuțiile președintelui

Kazahstan

Parlamentul Kazahstanului a adoptat luni un pachet de amendamente la constituţie, prin care transferă legislativului şi guvernului unele din atribuţiile preşedintelui, transmite Reuters, conform agerpres.ro.

România aderă la zona euro în 2019: Varianta EXPLOZIVĂ propusă la București


Preşedintele Nursultan Nazarbaev a susţinut deja modificările propuse, care vor deveni lege de îndată ce el va semna amendamentele adoptate de parlament în a doua şi ultima lectură. 

Kazahstanul, exportator important de petrol şi metale, este singura fostă republică sovietică care încă este condus de fostul său lider din perioada comunistă. 

În vârstă de 76 de ani, Nazarbaev nu a identificat un succesor clar, iar această incertitudine a provocat îngrijorări în rândul investitorilor. 

Reducerea unora dintre puterile preşedintelui ar putea ajuta elita politică din Kazahstan să gestioneze perioada de după încheierea mandatului lui Nazarbaev de şef al statului, prin împărţirea rolurilor-cheie între diferiţi demnitari mai degrabă decât să permită unui singur succesor să concentreze puterea în mâinile sale. 

În acelaşi timp, este improbabil ca această reformă constituţională să schimbe poziţia lui Nursultan Nazarbaev de lider puternic. 

Anterior în cursul acestui an, Nazarbaev a declarat că reformele propuse vor permite parlamentului să formeze un guvern care va avea mai multe atribuţii în administrarea economiei ţării. 

Conform constituţiei actuale, preşedintele kazah numeşte toţi membrii guvernului. Partidul lui Nazarbaev, Nur Otan, domină forul legislativ kazah, în care nu există o opoziţie politică reală. 

În urma reformelor constituţionale, preşedintele se va concentra pe problemele strategice, politica externă şi securitatea naţională şi va acţiona ca mediator între puterile executivă, legislativă şi judecătorească.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.