Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația degenerează în Serbia: Armata ar fi doborât, deasupra unei cazărmi, o dronă lansată din Kosovo

ankasam.org
serbia kosovo serbia

Miercuri seara, forțele armate sârbe au doborât o dronă deasupra cazărmii din Raška, informează publicația sârbă Blic.

Anterior, au fost semnalate drone care făceau recunoaștere în zona cazărmii, astfel că armata, în conformitate cu ordinul comandantului suprem, a acționat și a doborât drona.

Reamintim că ieri a fost anunțat că președintele Serbiei și comandantul suprem al forțelor armate, Aleksandar Vučić, a emis un ordin oficial ca toate dronele inamice de pe teritoriul Serbiei centrale să fie imediat distruse.

Președintele sârb a decis să ia această măsură după incidentul care a avut loc în zona de deasupra orașului Merdar și în apropiere de Raška, când drone necunoscute au observat cazărmile și pozițiile Forțelor Armate sârbe.

Prim-ministrul Serbiei, Ana Brnabić, a confirmat aseară că drone străine au survolat cazărmile.

„Așa este, dronele au filmat o poziție din Zona de Securitate Terestră și două cazărmi. Am fost informată despre acest lucru de către președintele Republicii, iar acesta a dat ordinul de a consolida protecția în aer, care este acum o stare de fapt permanentă. Dacă se va întâmpla din nou, vom doborî toate aparatele de zbor”, a spus ea.

Ministrul kosovar al Apărării, Armend Mehaj, a negat că ar fi fost trimise drone spre Serbia. "Acest discurs este doar un pretext pentru suplimentarea trupelor sârbe de la frontieră, pentru a amplifica panica în rândul locuitorilor ambelor ţări", a declarat Mehaj. Serbia nu recunoaşte independenţa fostei provincii Kosovo, proclamată în anul 2008.

Incidentul intervine pe fondul tensiunilor dintre Belgrad şi Priştina, care s-au intensificat în ultimele luni din cauza unui plan al Guvernului kosovar de a-i obliga pe etnicii sârbi din Kosovo să îşi schimbe numerele de înmatriculare de la maşini, care sunt emise de autorităţile sârbe.

Săptămâna trecută, pe fondul presiunilor exercitate de SUA şi de Uniunea Europeană, Guvernul kosovar a acceptat să prelungească perioada de tranziţie privind montarea numerelor de înmatriculare kosovare, dar vor fi aplicate amenzi pentru neconformare după 21 noiembrie şi ar putea fi confiscate vehiculele începând din aprilie 2023.

Cei aproximativ 50.000 de etnici sârbi care locuiesc în nordul Kosovo nu recunosc autoritatea Guvernului de la Priştina. Alianţa Nord-Atlantică menţine aproximativ 3.700 de militari pentru misiunea de pace din Kosovo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.