Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația este GRAVĂ: SUA vor să împrumute rapid 3.000 de miliarde de dolari, o sumă fără precedent în istoria umanității

Twitter
coronavirus SUA

SUA au anunțat că vor să împrumute o sumă record, de 3.000 de miliarde de dolari în al doilea trimestru, pe fondul cheltuielilor în creștere din cauza epidemiei de coronavirus, relatează BBC.

Suma este de peste cinci ori mai mare decât recordul trimestrial anterior, stabilit la apogeul crizei financiare din 2008, scrie mediafax.ro.

Citește și: Reacția magistraților după decizia CEDO în cazul Kövesi: ‘Este inadmisibil. Toți factorii responsabili să-și asume consecințele’

În tot anul 2019, Statele Unite au împrumutat 1.280 de miliarde de dolari. Totalul datoriei guvernamentale americane este acum de aproape 25.000 de miliarde de dolari.

Noua estimare de împrumuturi este cu peste 3.000 de miliarde de dolari peste estimarea anterioară a guvernului.

Citește și: Prima reacție a Laurei Codruța Kövesi după victoria de la CEDO

SUA se împrumută prin vânzarea de obligațiuni guvernamentale. Istoric, statul american s-a bucurat de rate ale dobânzilor relativ mici, deoarece datoriile sale sunt considerate ca riscuri relativ reduse de investitorii din întreaga lume.

Dar chiar înainte de coronavirus, datoria țării a urcat până la niveluri pe care mulți economiști o consideră riscantă pentru creșterea pe termen lung.

Citește și: Ludovic Orban, ieșire după decizia CEDO în favoarea lui Kövesi: ‘Au prejudiciat grav imaginea României’

Biroul bugetar al Congresului american a estimat, luna trecută, că deficitul bugetar va atinge 3.700 de miliarde de dolari anul acesta, în timp ce datoria națională a crescut peste 100% din PIB.

Deocamdată, ratele scăzute sugerează apetitul investitorilor pentru datoria SUA, ceea ce permite o creștere a împrumuturilor, a spus Alan Blinder, profesor de economie și afaceri publice la Universitatea Princeton.

Citește și: Valer Dorneanu, reacție surpriză despre decizia CEDO: ‘N-am fost noi atacați de doamna Kövesi, nu noi am figurat parte acolo’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.