Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație extrem de periculoasă la Cernibîl - SBU acuză trupele ruse de acte de terorism nuclear

stiri.md
radiatii cernobil

Serviciul de Securitate al Ucrainei anunță că a adunat „dovezi incontestabile” că unitățile care au preluat cu forța instalațiile întreprinderii specializate de stat „Centrala nucleară de la Cernobîl”, și le-au controlat în perioada 24 februarie - 31 martie 2022, au comis un act de terorism nuclear.

Deși reactoarele sunt dezafectate, instalația rămâne un complex uriaș, cu trei depozite de combustibil nuclear uzat și o serie de depozite de deșeuri radioactive.

Transformând această instalație în baza sa militară temporară, Federația Rusă a încălcat în mod flagrant Convenția de la Geneva, care interzice în mod expres atacurile asupra instalațiilor nucleare în timpul unui conflict armat, transmite SBU.

S-a stabilit că, la 24 februarie, militarii Federației Ruse, amenințând personalul cu utilizarea armelor grele, au intrat pe teritoriul centralei nucleare de la Cernobîl și al instalațiilor de depozitare a deșeurilor nucleare.

În timpul ocupației temporare, invadatorii au încălcat, de asemenea, toate normele de securitate nucleară: au deteriorat instalațiile, au minat teritoriul și au provocat o serie de incendii, declanșând astfel procese necontrolate; au împiedicat monitorizarea externă regulată a radiațiilor și aprovizionarea continuă cu piese de schimb, combustibil și consumabile; au ținut personalul în condiții de stres, crescând probabilitatea de a face greșeli profesionale.

SBU susține că are dovezi că, în timpul ocupației, pe teritoriul zonei de excludere se aflau în mod constant o cantitate mare de echipamente militare grele, arme și peste 1.000 de soldați ai Uniunii Sovietice. Peste de militari au fost staționați direct pe teritoriul obiectelor periculoase din punct de vedere radiologic și al instalației de depozitare SVYAP-2 (depozitare provizorie a combustibilului nuclear uzat de tip "uscat"). Ocupanții au echipat 5 puncte de incendiu pe teritoriul instalației de depozitare, unde se lucrează cu materiale uzate de la reactoarele cu plutoniu 239. Teritoriul zonei de excludere a fost minat: au fost descoperite peste 100 de mine și 3 explozii. La începutul lunii martie, ocupanții au deteriorat turnurile de comunicații, ceea ce a dus la o funcționare defectuoasă a sistemului de monitorizare a situației radiațiilor.

SBU mai susține că, la 9 martie, întreprinderea a fost aproape complet izolată, ceea ce a paralizat practic funcționarea tuturor sistemelor de control și securitate. În special, sistemul de răcire a combustibilului nuclear uzat a fost oprit. Ca urmare a ostilităților și a incendiilor intenționate, conform sistemelor NASA și ale Agenției Spațiale Europene, pe teritoriul zonei de excludere au fost înregistrate incendii semnificative pe o suprafață de aproape 14.000 de hectare în timpul șederii trupelor de ocupație acolo. Situația a fost complicată de incapacitatea pompierilor de a le stinge.

Ocupanții au jefuit întreprinderile din zona de excludere, în special un parc de echipamente specializate și combustibil. Acest lucru a pus în pericol siguranța împotriva incendiilor și a radiațiilor în zona de excludere. Laboratorul unic "Ecocenter", al cărui echipament a fost finanțat de Comisia Europeană cu 6 milioane de euro, a fost jefuit și chiar distrus. De asemenea, a fost furat și echipamentul achiziționat cu fonduri de la Universitatea Fukushima în cadrul implementării proiectului japonezo-ucrainean din cadrul programului "SATREPS". În timpul ocupației, sistemul de protecție fizică de la centrala nucleară de la Cernobîl a fost dezactivat și a fost furat un laborator mobil de informații despre radiații în valoare de 2,5 milioane de grivne.

Au fost furate 21 de surse de radiații ionizante cu o activitate totală de aproape 7 milioane de Bq. Acest lucru este suficient pentru a face o zonă de aproape 2.000 de metri pătrați nesigură pentru ca oamenii să trăiască în ea. Ocupanții efectuau lucrări de terasament pe teritoriul instalației temporare de reținere a deșeurilor radioactive, mai transmite SBU.

Teritoriul zonei de excludere nu a fost încă deminat. Acest lucru încalcă integritatea sistemului de securitate radiologică al instalației, pe care Ucraina îl construiește împreună cu partenerii internaționali de zeci de ani. Probabilitatea unor explozii necontrolate și a incendiilor provocate de acestea este încă prea mare.

Serviciul de Securitate al Ucrainei, care înregistrează și investighează sistematic crimele ocupanților, a informat deja despre suspiciunea referitoare la persoana care a dat ordinul de a lua cu asalt centrala - acesta este fostul comandant adjunct al Districtului siberian al Gărzii ruse, generalul-maior O. Yakushev.

Colonelul A. Frolenkov, comandantul adjunct al unității speciale comune a Gărzii Ruse din regiunea Briansk, care a supravegheat direct acțiunile subordonaților săi în timpul atacului asupra acestui obiectiv, a fost, de asemenea, informat despre suspiciune.

O anchetă este în curs de desfășurare pentru a identifica și a aduce în fața justiției toate persoanele implicate în terorismul nuclear, mai transmite SBU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.