Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situaţia sanitară din Yemen e la fel de disperată, în ciuda reducerii epidemiei de holeră

yemen, criza

Situaţia sanitară rămâne "disperată" pentru milioane de yemeniţi, în ciuda reducerii epidemiei de holeră care a lovit ţara şi care se adaugă războiului deja existent, a subliniat luni organizaţia Medici fără Frontiere (MSF), informează AFP. "Treizeci de luni de război, preţurile ridicate ale bunurilor de consum şi şomajul au un impact dramatic asupra populaţiei", notează ONG-ul într-un comunicat, adăugând că "foarte mulţi bolnavi" nu reuşesc "să ajungă la centrele de sănătate decât în stare critică" şi un număr "foarte ridicat de copii suferă de malnutriţie".

"Milioane de yemeniţi care nu pot avea acces la asistenţa medicală primară" sunt într-o "situaţie disperată", subliniază Ghassan Abou Chaar, şeful misiunii MSF în Yemen. Situaţia a fost agravată de "neplata salariilor lucrătorilor medicali în ultimele 13 luni", adaugă ONG-ul conform Agerpres.

Aflat sâmbătă în vizită în Yemen, şeful Biroului ONU pentru afaceri umanitare (OCHA), Mark Lowcock, a spus că situaţia umanitară din Yemen este "şocantă". MSF remarcă totuşi declinul epidemiei de holeră care a făcut peste 2.000 de morţi în ţară de la sfârşitul anului 2016. În a doua săptămână a lunii octombrie, s-au înregistrat 567 de primiri în centrele de tratament al bolii, dintre care "doar 9% care au trebuit să fie spitalizaţi", faţă de peste 11.000 de cazuri în a treia săptămână din iunie, perioadă de vârf a epidemiei.

Epidemia, care a început la sfârşitul anului 2016, a fost favorizată de prăbuşirea infrastructurilor ţării după mai mult de doi ani de război civil între guvernul susţinut de Arabia Saudită şi rebelii care controlează capitala Sanaa. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, conflictul a făcut peste 8.650 de morţi şi circa 58.600 de răniţi, dintre care mulţi civili. OCHA estimează la rândul său că peste 11 milioane de copii yemeniţi au nevoie de ajutor umanitar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.