Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație ciudată în Europa: cum a reușit războiul dintre Israel și Hamas să divizeze continentul

europa harta

"Europa? Pe cine ar trebui să sunăm ca să vorbim cu ea?" Celebra glumă atribuită fostului secretar de stat american Henry Kissinger rămâne mai actuală ca niciodată. Vedem asta cu războiul dintre Israel și Hamas: UE se luptă să vorbească cu o singură voce. Rivalitatea nemiloasă dintre președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, și Charles Michel, președintele Consiliului European, nu face decât să bruieze mesajul. Mai rău, să-l facă inaudibil.

Dublu limbaj dăunător

Loviturile sub centură, certurile interne și alte întreceri ale ego-ului în care se complac cei doi lideri dăunează imaginii UE. Călătoria recentă a Ursulei von der Leyen în Israel nu a făcut decât să agraveze tensiunile. Germania a fost criticată pentru sprijinul ei prea mare pentru Israel, fără ca măcar, inițial, să ceară respectarea dreptului internațional.

Rezultat? Iritaţi, șeful diplomației UE și Charles Michel au fost nevoiți să corecteze situația, statele membre și-au arătat exasperarea, iar o petiție semnată de 841 de oficiali și diplomați europeni a cerut demisia Ursulei von der Leyen, acuzându-o că "pune în pericol credibilitatea UE". Petiționarii denunță un dublu limbaj pernicios, care "consideră blocada (apă și combustibil) impusă de Rusia poporului ucrainean drept un act de teroare, în timp ce actul identic comis de Israel împotriva poporului din Gaza este complet ignorat".

Să vorbească pe o singură voce, inteligibilă, este ambiția summitului celor Douăzeci și șapte reuniţi la Bruxelles până vineri. Dar cacofonia ambiantă nu decurge doar din rivalitatea dintre liderii instanţelor europene.

În centrul dezbaterilor: dreptul Israelului de a se apăra și furnizarea de ajutor umanitar civililor din Gaza. Și în acest ultim punct, bătălia s-a dovedit, în ultimele zile, a fi esențial... semantică. Populară în Franța, Belgia și chiar Spania, ideea unui "armistiu" umanitar este respinsă de Germania, care o consideră în opoziție cu dreptul Israelului de a se apăra. Odată "încetarea focului" cerută de Națiunile Unite respinsă, ar trebui să vorbim de "armistiu", "pauză(e)" sau "ferestre" umanitare în declarația finală? Aceasta este situaţia.

Desigur, diviziunile, istorice, sunt adânci. Și diferitele sensibilități - exacerbate. Să depăşeşti aceste blocaje politice și să arăţi unitate în timp ce asişti la o paradă a șefilor de stat europeni în Israel și la Ramallah fiecare cu propria agendă? Pare dificil. Principalul partener comercial al statului israelian, cât și cel mai mare donator mondial de ajutor umanitar pentru palestinieni, UE ar avea totuși cum să facă presiuni asupra celor două părţi şi să încerce să oprească o escaladare reginală. Acesta este singurul mod de a-și restabili credibilitatea în Orientul Mijlociu.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.