Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situaţie ciudată în Parlamentul European: Monica Macovei acuză România de propuneri inexistente

Monica Macovei

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European discută situaţia din România, inclusiv independenţa justiţiei. Europarlamentarii români membri în comisie sunt Monica Macovei, Sogor Csaba, Traian Ungureanu. Maria Grapini şi Emilian Pavel sunt supleanţi.

Monica Macovei s-a referit, în alocuţiunea sa, la propunerile de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Eurodeputata le-a transmis colegilor din Comisia LIBE că Parlamentul a adoptat o modificare inexistentă. Astfel, Macovei a susţinut că unul dintre amendamentele adoptate se referă la stabilirea unui interval de doar un an pentru finalizarea unor anchete şi trimiterea în judecată a inculpaţilor. Eurodeputata a susţinut că acest amendament va face imposibilă trimiterea în judecată pentru unele infracţiuni complexe, cum ar fi cele de terorism.

În realitate, amendamentul adoptat de Parlament se referă la stabilirea unui termen de un an pentru finalizarea anchetei "in rem", adică asupta faptei. După limita de un an, devine obligatorie fie punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană sau mai multe (moment de la care ancheta poate dura luni sau chiar ani), fie clasarea dosarului (până la descoperirea de noi probe, care pot duce la redeschiderea dosarului).

Monica Macovei a mai denunţat în Comisia LIBE presiuni exercitate de Liviu Dragnea asupra presei. În acelaşi timp, aceasta a cerut inculparea decidenţilor politici în dosarul privind mitingul din 10 august.

UPDATE:

"Am vorbit, în urmă cu câteva minute, la dezbaterea despre România din comisia LIBE, discuție cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Am punctat 3 subiecte:

1. Independența presei este în mare pericol. Aseară, dl Dragnea, președintele PSD, practic a dat indicații pentru a se adopta măsuri legislative care să îngrădească libertatea presei, prin diverse controale etc. Deja oamenii semnează petiții online, deja ONG-urile s-au adunat și au transmis comunicate publice. Deci, pe lângă independența justiției, modificarea Codurilor penale, acum avem și problema presei independente care, sigur, „deranjează”.

2. Despre violențele din 10 august – am spus că așteptăm să meargă investigațiile până la final, până sus, adică până la cei care au dat ordinele.

3. Despre schimbările la Codurile penale - am dat un exemplu, și anume limitarea la un an a investigațiilor. Dacă nu ai făcut investigația într-un an, nu mai poți să o faci și nu mai poți să trimiți în judecată. Gândiți-vă la investigații de terorism, spălare de bani, finanțarea terorismului, trafic, infracțiuni transfrontaliere, nu vor putea fi investigate într-un an niciodată. Deci această măsură nu afectează numai România", a scris Monica Macovei pe Facebook, la finalul dezbaterii din Comisia LIBE a PE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.