Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație delicată în Marea Britanie: milioane de oameni vor rămâne fără apă. Intervenție în forță a Guvernului

timeout.com
londra

Guvernul britanic a purtat discuţii de urgenţă cu privire la soarta celui mai mare furnizor de apă al ţării, Thames Water, şi a spus că este pregătit pentru orice rezultat, inclusiv pentru preluarea temporară a acestuia de către stat, deoarece compania cedează din cauza datoriilor uriaşe, transmite CNBC, informează News.ro.

Thames Water, care furnizează apă pentru aproximativ 27% din populaţia Marii Britanii, a declarat că are lichidităţi puternice şi ”continuă să lucreze în mod constructiv” cu acţionarii săi pentru a ajuta la atragerea celor 1 miliard de lire sterline (1,3 miliarde de dolari) de care spune că are nevoie pentru a-şi desfăşura activităţile.

Guvernul a purtat discuţii cu autoritatea de reglementare Ofwat despre situaţie, a spus un oficial guvernamental, în timp ce ministrul Apei, Rebecca Pow, a spus că va acţiona pentru a se asigura că apa continuă să curgă, indiferent de situaţia financiară a companiei.

”Se lucrează în culise cu Thames Water pentru a ne asigura că clienţii nu vor fi afectaţi şi că există un proces stabilit, dacă va fi necesar, pentru a trece la următoarea etapă”, a declarat ea miercuri Parlamentului.

Problemă uriașă pentru Guvern

Companiile de apă din Anglia şi Ţara Galilor au devenit o mare bătaie de cap politică pentru guvernul conservator al prim-ministrului Rishi Sunak, pe fondul protestelor publice legate de vărsarea apelor uzate în râuri şi mare şi a majorării facturilor, care au ridicat semne de întrebare cu privire la privatizarea sectorului de către conservatori, în 1989.

Sky News a relatat că, în baza planurilor de urgenţă în curs de elaborare, Thames Water ar putea fi plasată într-un ”regim de administrare specială”, efectiv în proprietatea statului, în cazul în care se va prăbuşi sub presiunea datoriilor de 14 miliarde de lire sterline.

Asta s-a întâmplat în 2021 în sectorul furnizării de energie, care, la fel ca apa este, de asemenea, o industrie privatizată reglementată, când guvernul a salvat furnizorul de energie Bulb după ce acesta s-a prăbuşit, într-o afacere care a costat contribuabilii sute de milioane de lire sterline.

Întrebat în mod special despre finanţele Thames Water, ministrul Pow a spus că acestea sunt o chestiune pentru proprietarii săi, care includ un fond de pensii canadian.

”Trebuie să ne asigurăm că Thames Water supravieţuieşte ca entitate. Colegii mei din guvern analizează ce putem face”, a declarat ministrul Afacerilor şi Comerţului Kemi Badenoch, pentru Sky News.

Ofwat a spus că sunt discuţii în curs cu Thames Water, despre necesitatea unui plan credibil pentru a schimba situaţia companiei.

Plaje murdare

Grupurile care fac campanie pentru apă curată acuză companiile de apă că nu au reuşit să investească în infrastructură.

Furia publicului a fost alimentată şi mai mult de plata dividendelor către investitori şi de salarii mari şi bonusuri pentru directorii din industria apei.

Partidul Laburist, de opoziţie, a condamnat situaţia.

”Nu ar trebui lăsat la latitudinea publicului să cureţe mizeria sau să plătească preţul eşecului conservatorilor”, a spus un purtător de cuvânt al liderului laburist, Keir Starmer.

Thames Water, care numără ca acţionari Ontario Municipal Employees Retirement System, Universities Superannuation Scheme din Marea Britanie şi China Investment Corp, a declarat că lucrează pentru a asigura fondurile suplimentare necesare pentru a-şi susţine redresarea.

Într-un semn al presiunii la care se află compania, directorul general Sarah Bentley a demisionat cu efect imediat, marţi, după doi ani în care a încercat să revigoreze Thames Water.

Ea a fost înlocuită de doi directori generali, directorul financiar Alastair Cochran şi fostul şef al Ofwat, Cathryn Ross, care este la Thames Water din 2021.

Presiunea din ce în ce mai mare la nivelul companiei a afectat datoriile sale, datele Refinitiv arătând că o obligaţiune Thames Water scadentă în 2026 se tranzacţionează acum pe un teritoriu aflat în dificultate.

Aproximativ 1 miliard de lire sterline din datoria sa urmează să fie rambursată până la sfârşitul anului 2024, pe lângă alte împrumuturi.

Specialiştii în restructurare Alix Partners consiliază compania, a spus Daily Telegraph.

Analiştii Jefferies au declarat că operatorii de apă listaţi la bursă în Marea Britanie, Severn Trent , Pennon Group şi United Utilities, au fost mai bine valorificaţi decât Thames Water, dar problemele au însemnat ”un mediu de reglementare intensificat”.

Titlurile zilnice despre râurile şi plajele poluate de ape uzate emise de companiile de apă par să transforme apa într-o problemă majoră la următoarele alegeri generale, aşteptate anul viitor.

Asemenea deversări de ape uzate ar trebui să aibă loc doar în timpul ploilor excepţionale, pentru a împiedica returul lor în case, dar activiştii susţin că companiile de apă evacuează mult mai des decât ar trebui.

În 2022, numai companiile de apă din Anglia au eliberat ape uzate brute în râuri şi în mare de 301.091 de ori, în medie de 825 de ori pe zi, potrivit datelor Agenţiei de Mediu. Thames Water a declarat în raportul său anual din octombrie că nu a plătit dividende acţionarilor săi în ultimii cinci ani.

Cu toate acestea, foştiul proprietar, compania Macquarie, din Australia, a primit un dividend de 1,6 miliarde de lire sterline în deceniul încheiat în 2016, potrivit Financial Times.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.