Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație groaznică în Sudan: civilii nu mai au apă sau mâncare. Zeci de mii de oameni fug din calea războiului

sudan

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că părţile beligerante din Sudan au convenit asupra unei încetări a focului de 72 de ore începând de luni la miezul nopţii (22:00 GMT), relatează BBC.

Este cel puţin a treia încetare a focului anunţată de la izbucnirea violenţelor din această lună, dar niciuna nu a fost respectată.

Blinken a declarat că s-a ajuns la un acord între armată şi forţele paramilitare Rapid Support Forces (RSF) după 48 de ore de negocieri. Cel puţin 400 de persoane au fost ucise de la izbucnirea luptelor la 15 aprilie.

Ambele părţi au anunţat în mod independent implicarea lor în încetarea focului.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat că violenţele din Sudan riscă să provoace o "conflagraţie catastrofală" care ar putea cuprinde întreaga regiune şi chiar mai departe. De la începutul violenţelor, locuitorilor din capitala Khartoum, marcată de lupte, li s-a spus să rămână în casă, iar rezervele de alimente şi apă au scăzut.

Fără apă, mâncare sau internet

Bombardamentele au lovit infrastructuri cheie, cum ar fi conductele de apă, ceea ce înseamnă că unii oameni au fost nevoiţi să bea din râul Nil. Vor exista speranţe că încetarea focului va permite civililor să părăsească oraşul. Guvernele străine vor spera, de asemenea, că va permite continuarea evacuărilor din ţară.

Ţările s-au grăbit să îşi evacueze diplomaţii şi civilii în timp ce luptele făceau ravagii în zonele centrale, dens populate ale capitalei. Anterior, luni, dl Blinken a declarat că unele convoaie care încercau să evacueze oamenii s-au confruntat cu "jafuri şi jafuri". El a adăugat că SUA analizează posibilitatea de a-şi relua prezenţa diplomatică în Sudan, dar a descris condiţiile de acolo ca fiind "foarte dificile".

Sudanul suferă de o "pană de internet", cu o conectivitate la 2% din nivelurile obişnuite, a declarat luni grupul de monitorizare NetBlocks.

În Khartoum, internetul a fost întrerupt încă de duminică seara. Se estimează că zeci de mii de persoane, inclusiv cetăţeni sudanezi şi din ţările vecine, au fugit din cauza tulburărilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.