Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație paradoxală în echipa lui Biden: Șefii militari fac presiuni pentru negocieri în Ucraina, politicienii se opun

www.gettyimages.com
Mark Milley

În timpul discuțiilor interne despre războiul din Ucraina, cel mai important general american, Mark Milley, șeful Statului Major interarme, a condus în ultimele săptămâni o campanie puternică de căutare a unei soluții diplomatice, în timp ce luptele se îndreaptă spre o pauză de iarnă.

Dar poziția lui Milley nu este susținută pe scară largă de echipa de securitate națională a președintelui Joe Biden, inclusiv de secretarul de stat Antony Blinken și de consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, niciunul dintre ei nu crede că este momentul să facă un efort serios pentru discuții cu privire la Ucraina, potrivit a doi oficiali ai administrației familiarizați cu discuțiile, notează CNN.

Rezultatul este o dezbatere din ce în ce mai mare în interiorul administrației în jurul întrebării dacă recentele câștiguri ale Ucrainei pe câmpul de luptă ar trebui să declanșeze un efort reînnoit pentru a căuta un fel de sfârșit negociat al luptelor, potrivit oficialilor.

Apelul lui Milley pentru pace a apărut public în ultimele zile, chiar în momentul în care Ucraina recuperează orașul Herson. În comentariile făcute miercuri la Clubul Economic din New York, Milley a lăudat armata ucraineană pentru că a luptat cu Rusia până la un impas, dar a spus că o victorie militară categorică nu este la îndemână.

"Când există o oportunitate de a negocia, când se poate obține pacea, profitați de ea. Profitați de moment", a declarat Milley.

Comentariile nu i-au surprins pe oficialii administrației - având în vedere că Milley a susținut această poziție pe plan intern -, dar au stârnit îngrijorarea unora cu privire la faptul că administrația pare divizată în ochii Kremlinului.

În timp ce unii oficiali ai lui Biden sunt mai deschiși la explorarea modului în care ar putea arăta o soluție diplomatică, sursele au declarat pentru CNN că majoritatea celor mai importanți oficiali diplomatici și de securitate națională se feresc să îi ofere președintelui rus Vladimir Putin orice fel de pârghie la masa negocierilor și cred că ucrainenii trebuie să determine când să aibă loc discuții, nu SUA.

"Asta depinde de ucraineni. Nimic despre Ucraina fără Ucraina", a declarat Biden la o conferință de presă de miercuri, când a fost întrebat despre potențialul de a purta discuții.

În cadrul deliberărilor interne, oficialii au declarat că Milley a încercat să clarifice faptul că nu îndeamnă la o capitulare ucraineană, ci mai degrabă că el consideră că acum este un moment optim care poate conduce spre un sfârșit al războiului înainte ca acesta să se prelungească până în primăvară sau mai departe, ducând la mai multe morți și distrugeri fără a schimba liniile de front.

"El nu se grăbește să negocieze cu Rusia sau să facă presiuni asupra (președintelui ucrainean) Zelenski", a declarat un oficial familiarizat cu gândirea lui Milley. "Este o discuție în jurul unei pauze în lupte spre o stare finală politică".

Dar această opinie nu este larg răspândită în cadrul administrației. Un oficial a explicat că Departamentul de Stat se află la polul opus față de Milley. Această dinamică a dus la o situație unică în care șefii militari fac presiuni mai fervente pentru diplomație decât diplomații americani.

Poziția lui Milley vine în contextul în care armata americană a intrat adânc în stocurile de armament ale SUA pentru a-i sprijini pe ucraineni și, în prezent, caută pe tot globul materiale pentru a sprijini Ucraina în perspectiva iernii - cum ar fi încălzitoare și generatoare -, ceea ce a ridicat îngrijorări cu privire la cât timp poate fi susținut acest război, au declarat oficialii.

SUA intenționează să cumpere 100.000 de cartușe de artilerie de la producătorii de arme din Coreea de Sud pentru a le furniza Ucrainei, a declarat un oficial american, parte a unui efort mai amplu de a găsi armament disponibil pentru luptele de mare intensitate care se desfășoară în Ucraina. Ca parte a acordului, SUA vor achiziționa 100.000 de cartușe de 155 mm de muniție de obuzier, care vor fi apoi transferate Ucrainei prin intermediul SUA.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, nu a dorit să spună joi dacă Departamentul de Stat este de acord cu poziția lui Milley. În schimb, Price a deviat către o poziție pe care oficialii americani au exprimat-o deseori în ultimele luni: SUA este de partea lui Zelenski, care a declarat că este nevoie de o soluție diplomatică.

"Ucrainenii și-au exprimat clar convingerea că acest război se va încheia în cele din urmă la masa negocierilor. Rușii au exprimat ocazional același sentiment", a declarat Price.

"Sarcina rămâne pe umerii Moscovei să demonstreze nu doar prin cuvinte, ci și prin fapte, că este pregătită să negocieze, că este pregătită să răspundă la ceea ce lumea a auzit foarte clar de la partenerii noștri ucraineni și că sunt pregătiți și dispuși să se așeze la masă și să se angajeze cu bună credință".

Dezbaterea internă vine în contextul în care înalții oficiali americani - inclusiv Sullivan - au îndemnat în ultimele săptămâni Ucraina să semnaleze că este încă deschisă la discuții diplomatice cu Rusia, chiar și după ce Zelenski a semnat un decret la începutul lunii octombrie prin care a exclus negocierile cu Putin.

SUA înțeleg clar de ce Zelenski ar refuza să negocieze cu țara care atacă zilnic Ucraina, iar Putin s-a arătat puțin dispus să intre în discuții serioase sau să facă vreo concesie Kievului. În schimb, obiectivul imediat al SUA a fost de a schimba strategia de comunicare a mesajelor pentru a se asigura că Ucraina poate susține sprijinul internațional care a ajutat-o să reușească pe câmpul de luptă până acum.

"Statele Unite vor fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie în această luptă", a declarat Sullivan într-o vizită recentă în Ucraina. "Nu va exista nicio ezitare în sprijinul nostru pe măsură ce mergem înainte".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.