Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație rară în Biserica Ortodoxă Română

Supusă unor atacuri fără precedent în ultimele luni de zile, unele dintre ele venite chiar din interior, Biserica Ortodoxă Română a pierdut din încrederea românilor, așa cum o arată cel mai recent sondaj al CURS. În acest context, la Reşedinta episcopală din Deva, a avut loc, luni, ședinţa de lucru a Sinodului Mitropoliei Ardealului în care au fost anunțate numele celor doi candidați pentru slujirea de Arhiereu vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Situația este una rară în Biserica Ortodoxă Română, dacă ne gândim că episcopul locului, Preasfinţitul părinte Nestor, este al doilea cel mai tânăr ierarh al BOR, existând numeroși ierarhi trecuți cu mult de 60 de ani și care nu au vicar.

Postul de arhiereu vicar la Deva a fost vacantat în urma pensionării Preasfinţitului Părinte Daniil Densușeanul, cel care fusese transferat în februarie 2022 în noua demnitate de la Deva din slujirea de Episcop al Daciei Felix, decizie luată din motive de sănătate și aprobată de Sfântul Sinod.

Situația de la Deva este unică, în acest moment, la nivelul Bisericii Ortodoxe Române, nemaiexistând ca un ierarh de 39 de ani să aibă vicar.

Cei doi candidați sunt Arhimandritul Gherontie Ciupe, Vicar administrativ eparhial al Episcopiei Devei și Hunedoarei, respectiv Arhimandritul Nifon Jorza, Starețul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” din Crişan, județul Hunedoara.

Arhimandritul Gherontie Ciupe este chiar cel care l-a contracandidat pe cel căruia vrea să îi fie vicar la funcția de episcop la Sinodul din 16.12.202, dar a pierdut alegerile din Sfântul Sinod, PS Nestor primind 38 de voturi din cele 46 exprimate.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a înființat Episcopia Devei si Hunedoarei în ședința din 18-19 iunie 2009. În același an a fost ales și primul ei arhipăstor, Preasfințitul Părinte Gurie, care a trecut la Domnul în 21 octombrie 2021.

La ședința sinodală de luni au participat: Înaltpreasfinţitul părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba-luliei, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfinţitul părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.