Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Slovacia: premierul interimar, Eduard Heger, anunță lansarea propriului partid pro-occidental

politico.eu
Eduard Heger

Prim-ministrul interimar slovac Eduard Heger a lansat marţi un nou partid pro-occidental, liberal, de centru, numit Democraţii, pentru a candida la alegerile din septembrie, informează Reuters, citat de Agerpres.

Heger, în vârstă de 46 de ani, se desparte de mişcarea OLANO înfiinţată de predecesorul său Igor Matovic, ale cărei rupturi cu partenerii de coaliţie au dus la căderea guvernului de centru-dreapta.

Rezultatul alegerilor este extrem de incert pe actuala scenă politică fragmentată din Slovacia, unde se confruntă forţele pro-occidentale, inclusiv actualul guvern, şi cele cu o atitudine mai pro-rusă, precum extrema dreaptă şi partidul Smer al fostului premier Robert Fico, care vrea să pună capăt sprijinului pentru Ucraina.

Heger a declarat că valorile democratice pro-occidentale şi ajutorul acordat Ucrainei vecine sunt pietrele de temelie ale agendei sale politice."Vrem ca Slovacia să fie o parte clară şi de încredere a lumii democratice şi libere, un aliat încrezător în sine şi responsabil", a declarat Heger într-o conferinţă de presă."Vrem să ajutăm Ucraina pe calea spre victoria şi pacea dorite", a spus el. "Nu vrem armata lui Putin la graniţele noastre".

Delimitându-se de rivalii conservatori, Heger a spus că îşi doreşte o ţară în care "fiecare cetăţean să se simtă în siguranţă, indiferent de rasă, sex, credinţă, naţionalitate sau orientare sexuală"

Exclude orice colaborare cu naţionaliştii de extremă-dreapta

Politicianul slovac a spus că nu va coopera cu naţionaliştii de extremă-dreapta, precum Smer (Direcţia) sau partidul Hlas (Vocea), care s-a desprins din Smer adoptând o platformă mai pro-occidentală şi care acum conduce în sondajele de opinie.

Smer s-a situat pe locul al doilea în sondajele recente, crescând posibilitatea ca într-o anumită formă să revină la putere, pe care a deţinut-o între 2006-2010 şi 2012-2020. Fico a fost nevoit să demisioneze în favoarea lui Pellegrini, după uciderea unui jurnalist de investigaţie în 2018, care a stârnit proteste în masă împotriva corupţiei şi a clientelismului.

Refuzul de a colabora cu Hlas, din cauza unei prea mari moşteniri din partea Smer, indică că lui Hefer i-ar putea fi foarte dificil să formeze un guvern de orientare occidentală după alegerile din septembrie.

Patru miniştri din actualul guvern, inclusiv ministrul Apărării, Jaroslav Nad, s-au alăturat noii formaţiuni politice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.