Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Slovenia execută ordinul dat de Laura Codruța Kovesi: I-a trimis doi procurori la Parchetul European

media.radiochisinau.md
Laura Codruta Kovesi

Guvernul conservator al Sloveniei a anunţat că a numit provizoriu doi procurori în noul organism anticorupţie al UE, în urma unei dispute de luni de zile cu Bruxelles-ul privind aceste numiri, relatează AFP.

Cei doi procurori, a căror numire a fost blocată de premierul Janez Jansa încă din primăvară, se vor alătura Parchetului European (EPPO) ''până la finalizarea unei proceduri naţionale de numire (a procurorilor UE)''.

EPPO, cu sediul la Luxemburg şi condus de Laura Codruţa Kovesi, fost responsabil român în lupta împotriva corupţiei, a început să lucreze în iunie şi s-a concentrat pe lupta împotriva presupuselor fraude la bugetul Uniunii.

Slovenia, care deţine în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE, este singurul dintre cele 22 de state vizate care nu a numit procurori la EPPO.

Autorităţile judiciare slovene au desemnat doi procurori, Tanja Frank Eler şi Matej Ostir, dar în mai guvernul premierului de dreapta Janez Jansa a respins numirea acestora, invocând ''nereguli'' în proces.

Guvernul a modificat procesul de numire şi a lansat în iulie un nou demers pentru posturile de procurori adjuncţi ai UE, care a fost ulterior anulat după ce aceiaşi doi candidaţi s-au prezentat pentru aceste posturi.

Luna trecută, tribunalul administrativ sloven le-a dat câştig de cauză lui Frank Eler şi Matej Ostir într-un recurs depus de aceştia împotriva guvernului.

Guvernul a reacţionat la decizia tribunalului anunţând în curând noi candidaturi, pentru a treia oară.

Matej Ostir şi Frank Eler investigaseră anterior acuzaţii de corupţie legate de Janez Jansa.

Laura Codruţa Kovesi a avertizat că întârzierea numirilor în Slovenia ar afecta serios nu numai gestionarea cazurilor din ţară, ci şi toate investigaţiile transfrontaliere care implică Slovenia, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.