Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Slovenii au decis prin referendum și au respins un amendament la o lege privind protecţia mediului

Dvevnik
Ljubljana Slovenia protest

Slovenii au respins duminică prin referendum un amendament la o lege privind protecţia mediului, un eşec pentru prim-ministrul conservator Janez Jansa, puternic contestat de luni de zile, transmite AFP.

Conform primelor rezultate, peste 86% din alegători au spus nu acestui text adoptat în martie, care, potrivit ecologiştilor, deschide calea privatizării de către guvern a litoralului, precum şi a malurilor râurilor şi lacurilor, cu impact pe termen lung supra calităţii apei şi a mediului.

Legea anterioară nu autoriza construirea de infrastructuri şi clădiri publice şi private, care riscă să blocheze accesul la corpurile de apă, dar guvernul va putea acum să acorde excepţii.

Referendumul a fost organizat la iniţiativa unei alianţe de organizaţii civile şi de mediu, care au strâns cu mult peste cele 40.000 de semnături necesare.

Într-o declaraţie, Nika Kovac, una din iniţiatorii campaniei, a lăudat faptul că aproape o jumătate de milion de cetăţeni au votat împotriva textului, într-o ţară care are o populaţie de două milioane de locuitori.

"Acest rezultat reflectă de asemenea dezacordurile populaţiei cu actuala clasă politică", a subliniat Nika Kovac.

Premierul Janez Jansa, care a scăpat de două moţiuni de cenzură în ultimele luni, este acuzat că a limitat drepturile compatrioţilor săi sub pretextul luptei împotriva pandemiei, vizând în special mass-media.

Mai multe demonstraţii de amploare care cereau demisia premierului au avut loc în lunile mai şi iunie în capitala Ljubljana.

Liderul conservator sloven provoacă îngrijorare şi la nivelul instituţiilor europene, în contextul în care, la 1 iulie, Slovenia a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului UE, conform agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.