Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soarta lui Oprea depinde de Dragnea și Tăriceanu

Oprea2

DNA va începe urmărirea penală pe numele lui Gabriel Oprea dacă în ședința Senatului, în care se va discuta cererea, numărul voturilor pentru va fi majoritar acordat de parlamentarii prezenți. În momentul actual cei mai mulți senatori aparțin grupului PSD - UNPR.

Procurorul șef al DNA a transmis luni, 25 ianuarie, o solicitare de încuviințare a cererii de urmărire penală a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea pentru abuz în serviciu. În același document este implicat și procurorul general Tiberiu Nițu, care ar fi folosit fără drept coloana oficială, printr-un protocol ilegal încheiat cu Ministerul Afacerilor Interne.

Citește și PREMIERĂ ÎN JUSTIȚIE: Kovesi îi trimite lui Nițu un referat care îl incriminează

Solicitarea urmează să fie transmisă de Parchetul General de pe lângă ÎCCJ Senatului. Oficial senatorii sunt încă în vacanță parlamentară, noua sesiune urmând să înceapă pe data de 1 februarie, lunea viitoare.

Solicitarea va trece prin Biroul Permanent al Senatului, după care va fi discutată în cadrul Comisiei Juridice, care va da aviz favorabil sau nefavorabil cerererii de urmărire penală a lui Gabriel Oprea. Avizul este însă consultativ.

Potrivit regulamentului Senatului, Secţiunea a 9-a Procedura privind punerea sub urmărire penală a membrilor Guvernului:

  • Art.149.-Senatul are dreptul să ceară punerea sub urmărire penală a membrilor Guvernului, potrivit dispoziţiilor Legii nr.115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
  • Art.150.-(1) Dezbaterea are loc pe baza raportului întocmit fie de o comisie permanentă, ca urmare a unei anchete desfăşurate în condiţiile art.76 din prezentul regulament, fie de o comisie de anchetă. Dacă ministrul are şi calitatea de senator, cererea se trimite spre examinare Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, care va elabora în cel mai scurt timp un raport pe care îl înaintează Senatului.

    (2) Raportul comisiei se înscrie cu prioritate în proiectul ordinii de zi.

    (3) Hotărârea se adoptă cu votul majorităţii senatorilor prezenţi.*(Modificat prin Hotărârea Senatului NR.7/2009)

  • Art.151.-Dacă Senatul hotărăşte să ceară punerea sub urmărire penală a unui membru al Guvernului, preşedintele Senatului va adresa ministrului justiţiei o cerere pentru începerea urmăririi penale, potrivit legii. De asemenea, va înştiinţa Preşedintele României pentru eventuala suspendare din funcţie a acestuia.
  • Art.152.-În cazul prevăzut la art.151 dispoziţiile art.116 – 135 din prezentul regulament se aplică corespunzător.

Cererea de încuviințare va fi aprobată dacă va fi votată de majoritatea senatorilor prezenți, după modificarea statutului senatorilor în urma scandalului pe votul acordat în cazul lui Dan Șova.

Potrivit site-ului Senatului grupul parlamentar PSD-  UNPR are un număr de 81 senatori, PNL 57, ALDE 13, UDMR 8, iar neafiliați sunt 5. În mod tradițional, parlamentarii UDMR au votat împotriva cererilor de urmărire penală.

Rămâne de văzut ce vor decide senatorii PSD sau cei de la ALDE atunci când se va vota în plen cererea de începere a urmăririi penale a lui Gabriel Oprea. De exemplu, la ultimul vot în care se discuta soarta lui Dan Șova, Liviu Dragnea a transmis că vor vota pentru începerea urmăririi penale.

Citește și DNA cere aviz pentru urmărirea lui Gabriel Oprea – Ce acuzații i se aduc fostului ministru

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.