Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soarta lui Tudorel Toader pare decisă. Filmul unei execuții anunțate (surse)

Șah

Complicată situația politică din aceste zile. PSD și-a amânat Comitetul Executiv Național (CExN al PSD) în care trebuia votată remanierea deja discutată în interiorul partidului, ALDE pare tot mai volubil după ce și-a dat seama că procentele lor cântăresc decisiv în balanța puterii din parlament, iar președintele Klaus Iohannis a revenit la tăcerea sa proverbială, dar aducătoare de puncte electorale.

Citește și: Ecaterina Andronescu bate cu pumnul în masă în SCANDALUL remanierilor din Guvernul Dăncilă: 'Pe mine mă deranjează foarte mult'

În acest joc de putere, ministrul Justiției, Tudorel Toader, pare că a căzut la mijloc. Mult prea volubil pentru gustul politicienilor, ministrul a ajuns motiv de dispută în cadrul Coaliției. În afara Coaliției de mult i s-a cerut demisia și chiar azi s-a dezbătut moțiunea simplă pe Justiție. Greu de crezut că la majoritatea pe care Coaliția o are în Camera Deputaților această moțiune va trece, dar daca va trece e un semnal clar. Dacă e să ne luăm după zvonurile din PSD... atunci e clar că la remanierea care va să vină va părăsi scaunul ministerial.

Un lucru e clar - Opoziția, chiar și unită, nu poate să treacă o moțiune simplă sau una de cenzură. Pur si simplu nu au efectivele care să facă față uriașului reprezentat de Coaliția PSD-ALDE. De reținut că la o moțiune simplă împotriva unui membru al Guvernului este nevoie de majoritatea celor prezenți în sală (în Senat sau Camera Deputaților, iar la moțiunea de cenzură e nevoie de jumătate plu unu din totalul parlamentarilor (senatori și deputați).

Citeste si: Florin Iordache, avertisment DUR la reuniunea de la care a absentat Liviu Dragnea - Amenințări grave în cadrul UE

Așadar... moțiunea simplă depusă de opoziție împotriva ministrului Tudorel Toader, ministrul Justiției, a fost dezbătută azi și se va vota mâine. Teoretic mâine nu ar trebui să fie probleme! Dar dacă moțiunea va trece? Va fi un val de emoție prin presă, dar în afară de un simplu semnal... ministrul nu este obligat să demisioneze. E un fel de vot de blam.

Dar dacă o eventuală trecută va avea și valoarea unei note de trecere pentru ministrul Tudorel Toader? Potrivit unor informații la vârful PSD în cadrul partidului nu ar fi mari probleme cu remanierea Guvernului Dâncilă, dar CExN-ul ar fi fost amânat chiar pentru a se obține această notă în baza căreia să fie ejectat din guvern?

Dincolo de orice dubiu, este foarte clar că procedura de revocare a procurorului general nu a picat bine conducerii PSD aflată sub asaltul Europei și a opoziției. Revocarea lui Augustin Lază e ultimul lucru pe care și l-ar fi dorit. Mulți lideri social-democrați acuză chiar o răzbunare personală a lui Tudorel Toader și nu o strategie pusă la punct. În aceste condiții, la care se adaugă și refuzul inițierii OUG-ului pentru amnistie și grațiere soarta ministrului justiției e pecetluită.

Adevărul îl vom afla mâine. Va fi un vot și vom cunoaște atunci clar de ce sprijin se mai bucură ministrul Tudorel Toader în cadrul Coalției. În cazul în care va primi votul de blam este foarte clar că dacă nu își va lua angajamente clar și urgente capul lui va cadea pe altarul remanierii.

Citește și: Liviu Dragnea pregătește o bombă - Naționalizarea Petrom (anunț SRS)

De văzut în acest caz dacă ALDE va avea curajul să se demufeze de la resurse. Cel mai probabul NU. Și apoi Coaliția va merge mai departe până la noua surpriză care va veni foarte curând.

UPDATE: "Dupa propria lor constiinta, nu le dau eu ca s-au tot dat sugestii din partea altora referitoare la domnul Toader. Unii spun sa nu mai fie,altii sa ramana. Cel mai bine sa judece colegii si sa decida in consecinta ", a declarat Liviu Dragnea în această seară atunci când a fost întrebat cum se va vota la moțiunea simplă de mâine.

PS: De reținut că la citirea și dezbaterea moțiunii simple sala a fost aproape goală în zona rezervată Puterii. Ar putea să nu însemne nimic, dar mâine cu siguranță vom afla.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.