Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soarta moţiunii de cenzură NU este decisă. Planul PSD de sabotare a opoziţiei (surse)

Inquam Photos / Octav Ganea
plen parlament camera deputatilor

Chiar dacă moţiunea de cenzură a opoziţiei a strâns peste 233 de semnături (jumătate plus 1 din numărul total al parlamentarilor), soarta Guvernului Dăncilă nu este încă pecetluită. PSD ar putea să explateze o "portiţă" din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru a sabota demersul Opoziţiei, precizează surse politice pentru STIRIPESURSE.RO.

Moțiunea de cenzură a Opoziției ar putea fi depusă la începutul săptămânii viitoare, susțineau luni surse politice. Anterior, se vorbea despre depunerea moţiunii în ziua de vineri, 27 septembrie. Liderii Opoziţiei ar putea însă să amâne pentru miercuri, 2 octombrie, depunerea moţiunii în Parlament. În acest fel, s-ar încerca blocarea PSD într-un posibil demers inedit. Potrivit unor surse politice, social-democraţii ar putea să îşi valorifice majoritatea din Birourile Permanente Reunite şi să planifice votul final pe moţiunea de cenzură într-o zi de vineri.

Deputaţii şi senatorii au activitate la Parlament în zilele de luni, marţi şi miercuri, joia şi vinerea fiind zile dedicate "activităţii în teritoriu". Dincolo de siguranţa celor peste 233 de semnături pentru moţiunea de cenzură, mobilizarea la votul final este principala provocare.  Într-o zi de vineri, această mobilizare, pentru strângerea celor 233 de voturi în plenul reunit, este mult mai dificilă. Mai mult, potrivit unor surse, PSD deja negociază o susţinere tacită cu unii parlamentari ALDE, Pro România şi PNL, cărora li se cere să absenteze pe motiv de "boală" de la votul pe moţiunea de cenzură.

Potrivit art. 92 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, "(1) Moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

(2) Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

(3) Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc."

În Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, PSD are 13 dintre cei 26 de membri, inclusiv preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.