Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Socialiştii francezi şi-au desemnat candidatul. Dreapta pregăteşte contraofensiva

Susţinător al unei politici de stânga "totale", Benoît Hamon a devenit candidatul socialiştilor la preşedinţia Franţei, învingându-l fără drept de apel pe fostul premier Manuel Valls în cadrul alegerilor primare ale grupărilor de stânga, transmite AFP, potrivit agerpres.

"În această seară, stânga ţine fruntea sus, priveşte spre viitor şi vrea să câştige. Avem nevoie de o stângă modernă, inovatoare, orientată spre viitor, care vede lumea aşa cum este, nu cum a fost", a spus Hamon după anunţarea victoriei.

Citeşte şi: Turcia face presiuni asupra Berlinului să respingă cererile de azil ale soldaţilor turci din NATO

Primul său demers în calitate de candidat desemnat a fost lansarea unui apel către ecologişti şi către reprezentanţii stângii radicale "pentru a pune bazele unei majorităţi coerente şi durabile" în faţa adversarilor declaraţi: "distrugătoarea extremă dreaptă" condusă de Marine Le Pen şi "dreapta conservatoare" reprezentată de François Fillon.

În vârstă de 49 de ani, Hamon a reuşit să se impună în faţa unor adversari mai experimentaţi, comentează AFP. Supranumit "micul Benoît" de către unii reprezentanţi ai Partidului Socialist, el a ştiut să îi convingă pe alegători şi i-a făcut să creadă într-un "viitor dezirabil", în pofida celor care l-au calificat drept "un vânzător de iluzii".

Cu o atitudine studiată, serios, dar destins, Hamon "a refuzat să fie privit drept omul providenţial, dar şi-a asumat fără ezitare statutul de candidat al 'utopiei' în faţa 'hiperrealismului' susţinut de fostul premier Manuel Valls, care a învins în primul tur de scrutin, dar a pierdut în al doilea", se arată în comentariu agenţiei France Presse.

Hamon şi-a petrecut o parte a copilăriei în Senegal, la Dakar. A devenit cunoscut odată cu preluarea mandatului de ministru delegat în 2012, în perioada guvernului condus de Jean-Marc Ayrault şi, timp de trei luni, a fost ministrul educaţiei. Pentru că nu era de acord cu orientarea economică a executivului, pe care o considera prea liberală, Hamon a demisionat din Guvern în 2014, mai arată AFP.

În campania pentru prezidenţiale, Benoît Hamon a respins ideea de "cursă a creşterii economice", spunând că preferă o abordare temperată. A spus că vrea să încurajeze reducerea programului de lucru, s-a pronunţat în favoarea unei societăţi în care oamenii să nu mai fie stigmatizaţi pentru orientare sexuală, gen sau religie.

Citeşte şi: Secretarul general al PNL a DEMISIONAT. Cine i-a luat locul

În viaţa privată, Hamon a dat dovadă de o deosebită discreţie. Are două fiice, iar soţia sa ocupă o funcţie importantă în cadrul grupului Louis Vuitton Moet Hennessy.

Dacă săptămâna trecută presa franceză nu vedea niciun viitor pentru Partidul Socialist, atitudinea s-a schimbat după alegerea lui Hamon. "Am crezut că stânga e moartă şi îngropată, dar iată că încă mişcă, iar şansele de supravieţuire au crescut", notează Liberation.

"Stânga a câştigat alegerile primare", scrie şi Le Parisien, adăugând că "cei de stânga au demonstrat clar că se aşteaptă la un candidat şi la un Partid Socialist complet de stânga".

"Partidul Socialist oferă, prin Benoît Hamon, un candidat al 'adevăratei stângi'", se arată într-un comentariu al publicaţiei Les Echos.

Le Figaro punctează că nimic nu e bătut în cuie în ce priveşte formaţiunile de stânga. "Victoria lui Benoît Hamon, creşterea sa în sondaje, toate dau peste cap dovezile recente că Partidul Socialist va dispărea", indică sursa citată.

Citeşte şi: ATAC ARMAT în Canada: Mai multe victime au fost înregistrate - VIDEO

"Primul episod al primarelor a semnalat o revenire a stângii, iar al doilea a confirmat-o", comentează şi jurnaliştii de la L'Humanité, pentru care victoria lui Hamon este "o rază de soare într-un peisaj politic marcat de confuzie".

Liberation notează însă că greul abia începe pentru Benoît Hamon. "Următoarele zile vor fi cruciale. Candidatul abia desemnat nu va avea timp să îşi savureze victoria. Are obligaţia de a reorganiza partidul, aflat deja sub presiunea a două forţe centrifuge: Emmanuel Macron, din partea dreptei, şi Jean-Luc Mélenchon, din cea a stângii. Amândoi şi-au exprimat deschis dorinţa ca Partidul Socialist să piară. Începând de luni, mai mulţi parlamentari social-liberali şi-ar putea anunţa ralierea la programul fostului bancher Macron, care a luat avânt în sondaje", se arată în comentariul publicaţiei de stânga.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.