Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sociologul Barbu Mateescu,despre reacţia la instituirea stării de urgenţă: Depinde foarte mult de fiecare dintre noi

sciencealert.com
coronavirus

Sociologul Barbu Mateescu afirmă că reacţia populaţiei la instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României depinde foarte mult de fiecare persoană şi subliniază că, având în vedere că este vorba de un virus cu o rată o mortalităţii destul de mică, oamenii trebuie să fie prudenţi, dar nu este "un capăt de lume".

"Oamenii reacţionează din foarte multe puncte de vedere la ceea ce văd în jurul lor. Dacă alţi oameni se panichează, ne panicăm şi noi. Dacă alţi oameni tratează lucrurile normal şi noi ne comportăm normal, pentru că este şi acest reflex sau această fiinţă umană să încerce să nu iasă în evidenţă, să nu aibă un comportament bizar. Cred că aici depinde foarte mult de fiecare dintre noi. Este un virus care are o rată o mortalităţii destul de mică peste tot, în afară de Italia unde a pătruns foarte mult în rândul oamenilor vârstnici. Trebuie să fim prudenţi, dar nu este de nici un fel un capăt de lume. Pentru societate ca atare este exact ce ar reprezenta o gripă mai serioasă pentru o persoană. Este un inconvenient, dar va trebui să trecem peste el şi nu are cum să ne schimbe cu totul în fiecare aspect viaţa noastră", a declarat luni Mateescu pentru AGERPRES.

Citește și: ULTIMA ORĂ A fost produs PRIMUL VACCIN împotriva coronavirusului

Întrebat dacă această pandemie va schimba comportamentul românilor, al europenilor, Barbu Mateescu a susţinut că "în timp ne vom adapta", dar a îndemnat la menţinerea "autodistanţării sociale".

"Depinde acum şi cât timp va dura tot ce se întâmplă, pentru că, după un anumit interval, apar şi efecte economice semnificative. Ceea ce estimez că urmează este că în timp ne vom adapta. Nişte lucruri pe care, deocamdată, le considerăm nu foarte comune, vor deveni parte din comportamentul nostru de zi cu zi. Lucrul asupra căruia atrag atenţia este că nu vorbim de o boală care să reprezinte un pericol major pentru absolut toată populaţia. Trebuie însă să fim prudenţi, să menţinem această autodistanţare socială, să ieşim în oraş mai puţin, doar când este necesar, pentru că o răspândire prea mare a virusului duce la o supraîncărcare a sistemului, ceea ce s-a întâmplat în Italia", a mai spus spus sociologul.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că începând de luni se instituie starea de urgenţă pe teritoriul României pentru 30 de zile.

"Începând de astăzi se instituie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pentru o pentru o perioadă de 30 de zile", a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.