Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soluția din PSD pentru înlocuirea lui Tudose la Palatul Victoria

Inquam Photos / Octav Ganea
guvern Mihai Tudose

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă cine este politicianul din PSD care îl va putea înlocui pe actualul prim-ministru Mihai Tudose la Palatul Victoria, așa cum reiese dintr-o dezvăluire a jurnalistului Cătălin Tache din cotidianul Național.

Național:

Noul razboi declansat in cadrul celui mai mare partid al tarii nu va mai fi unul de tip „blitzkrieg”, ci se va transforma intr-unul de „gherila politica”, urmand sa macine unitatea partidului pana ce se va veni cu solutia salvatoare a unui compromis la Palatul Victoria. Mai ales ca la varful sistemului se vorbeste deja ca, in cele din urma,  peste cateva luni si neaparat dupa ce va trece barem iarna Mihai Tudose va fi oricum „out” din fruntea Guvernului, chiar daca nu va fi „ejectat” ca pontistul Grindeanu si se va incerca o retragere de onoare pentru acesta.
Iar conform planului la al carui punere in practica se lucreaza deja pas cu pas, in timp ce „mahalagismul” recunoscut al Gabrielei Firea si orgoliul unui Mihai Tudose nu prea dus la biserica vor intretine focul aprins in taina, deja se vor face cartile pentru ca unica nominalizare care sa fie acceptata atat de catre toate taberele aflate in conflict din PSD, dar si de Palatul Cotroceni si sistem deopotriva sa fie Mihai Fifor.
Adica actualul ministru al Apararii, cel care are marele atu ca este cam singurul lider politic fara dusmani declarati, astfel ca „broscoiul” va fi cel putin mai usor de inghitit de catre toti cei implicati in razboiul fratricid dus deja pe viata si pe moarte pentru ipoteticul control al tarii.
Iar propulsarea lui Fifor pana in fruntea Palatului Victoria pare sa fi fost accelerata dupa vizita acestuia la Washintgon, „feedback”-ul primit fiind mai mult decat OK, cel putin pentru interesele strategice americane din tara noastra… (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

PSD reînvie o instituţie ce seamănă izbitor de mult cu fostul Comitet de Stat al Planificării, pentru ca programul de guvernare să fie respectat la literă, cum se întâmpla cu planurile cincinale. Iar pentru ca reţeta comunistă să fie completă, numeşte în această instituţie chiar foşti şefi ai CSP, dar şi membri ai guvernelor comuniste sau foşti membri FSN. Nu lipsesc însă nici apropiaţi ai „creierului“ programului de guvernare al PSD, Darius Vâlcov.
Consiliul de Programare Economică (CPE), o entitate înfiinţată la începutului lunii septembrie în cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză, va verifica dacă toate proiectele de acte normative care trec pe la Guvern sunt în conformitate cu programul de guvernare. Acelaşi model era folosit şi pe timpul comunismului, când obiectivele şi sarcinile ministerelor, instituţiilor şi organizaţiilor economice centrale treceau pe la Comitetul de Stat al Planificării pentru aplicare centralizată. Recent, premierul Mihai Tudose a numit, printr-o decizie publicată în Monitorul Oficial, şi cei şapte membri ai Consiliului de Programare Economică.
Foşti comunişti
Pentru ca instituţia să reamintească întru totul de vremea comunistă, PSD s-a ocupat să pună ca membri de vază chiar un fost şef al instituţiei care stabilea pe vremea comunismului liniile directoare ale planului cincinal, dar şi alţi oameni din Comitet, laolaltă cu alţii cu istoric comunist.
Unul dintre ei este Emilian Dobrescu, cu o vechime de peste şapte ani în cadrul Comitetului de Stat al Planificării. Dobrescu a fost întâi prim-vicepreşedinte al CSP, în perioada 1972-1978, pentru ca în perioada aprilie 1981 - octombrie 1982 să devină chiar preşedinte al Comitetului. Potrivit CV-ului său, Dobrescu a studiat în Rusia, luându-şi licenţa la Facultatea de Economie din cadrul Universităţii Lomonosov (Moscova), unde a fost student în perioada octombrie 1951 - iulie 1956. De la căderea comunismului, adică din 1990 până în prezent, el este cercetător ştiinţific şi membru al Consiliului Stiinţific al Institutului Naţional de Cercetări Economice în cadrul Academiei Române. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Comisarul a făcut aceste comentarii în contextul în care pe 6 decembrie va anunţa un pachet de reforme prin care CE vrea să facă zona euro mai stabilă, să completeze uniunea economică şi monetară şi să restarteze procesul de convergenţă în UE.
De teamă că va rămâne la marginea Europei dacă liderii zonei euro decid că UE va avea un viitor doar dacă va deveni o uniune cu două viteze, liderii bulgari s-au angajat să grăbească procesul de adoptare a euro. Exerciţiul de imagine în acest sens al guvernului de la Sofia este serios. Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au spus amândoi că sprijină eforturile Bulgariei de a schimba leva cu euro. Cei mai puternici lideri europeni i-au spus premierului Boyko Borissov când acesta i-a vizitat la Berlin şi Paris că vor ajuta Bulgaria să intre în mecanismul ratelor de schimb ERM-2, primul pas important spre adoptarea euro, scrie Bloomberg. De asemenea, au ieşit la rampă specialişti şi analize în care se arată că Bulgaria va fi următoarea ţară care va intra în zona euro. Bulgaria a fost mult timp un exemplu de disciplină bugetară în UE, însă a rămas cea mai săracă naţiune din Uniune.
Spre exemplu, această ţară are a treia cea mai mică datorie guver­namentală, de 27,7% din PIB în al doilea trimestru al acestui an, după cea a Estoniei (8,9% din PIB) şi Luxem­burgului (23,4% din PIB), însă are cel mai mic nivel al PIB per capita raportat la paritatea puterii de cumpărare, de 48% din media UE în 2016. În România, nivelul este de 59%, iar în Cehia, cea mai evoluată economie din Europa de Est, de 88%, potrivit datelor Eurostat. În Slovacia, singurul stat est-european care a adoptat euro, PIB per capita raportat la paritatea puterii de cumpărare este de 77% din media UE.(Mai multe detalii AICI)

Agerpres:

Vizita are loc la șase zile după ce Phenianul a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) capabilă să lovească, potrivit nord-coreenilor, orice punct de pe teritoriul continental al Statelor Unite.
Va fi prima vizită a lui Jeffrey Feltman în această țară de la preluarea mandatului în 2012. Ultimul secretar general adjunct al Națiunilor Unite pentru afaceri politice care s-a deplasat în Coreea de Nord a fost B. Lynn Pascoe în februarie 2010, potrivit ONU.
Cea mai recentă vizită a unui înalt responsabil al ONU în Coreea de Nord a fost efectuată în octombrie 2011 de Valerie Amos, fost secretar general adjunct pentru afaceri umanitare și coordonatoare a ajutoarelor de urgență.
Întrevederile lui Jeffrey Feltman cu oficiali nord-coreeni se vor concentra pe "subiecte de interes și preocupări comune", a adăugat purtătorul de cuvânt al Națiunilor Unite, fără să poată preciza dacă responsabilul ONU va fi primit de numărul unu nord-coreean, Kim Jong-Un.
El se va întâlni cu diplomați străini și cu echipa Națiunilor Unite desfășurată în Coreea de Nord cu o misiune umanitară. Jeffrey Feltman va merge la mai multe situri unde ONU derulează proiecte, a adăugat Stéphane Dujarric, subliniind că vizita se va desfășura în principal în regiunea capitalei Phenian. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.