Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soluția 'politică' pentru aderarea României în Schengen! Europarlamentar: 'Lucrurile s-ar tranşa foarte rapid!'

gandul.ro
schengen

Soluția 'politică' pentru aderarea României în Schengen! Europarlamentar: 'Lucrurile s-ar tranşa foarte rapid!'

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a declarat că România are şansa de a adera la Spaţiul Schengen şi a subliniat că acesta nu se desfiinţează, în contextul în care mai multe state au anunţat că poliţiştii vor fi prezenţi la graniţe şi vor face controale, decizia fiind luată după ce a izbucnit conflictul în Orientul Mijlociu. Tomac a afirmat că o eventuală desfiinţare a Spaţiului Schengen ar pune sub semnul întrebării însăşi existenţa Uniunii Europene.

Întrebat la emisiunea ”Insider Politic” difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă mai există vreo şansă ca România să adere la Schengen anul acesta, europarlamentarul PMP Eugen Tomac a răspuns afirmativ.

”Evident că există. Este necesar un acord politic în Consiliul European. Problema nu mai e bilaterală între România şi Bulgaria, România şi Bulgaria versus Austria sau Olanda, problema a devenit una europeană şi, din punctul meu de vedere, preşedintele Iohannis trebuie să reuşească să facă ceea ce a reuşit preşedintele Traian Băsescu, şi anume să obţină o decizie a Consiliului European prin care să ceară Consiliului Uniunii Europene să nu mai blocheze intrarea noastră în Spaţiul Schengen pentru că încalcă tratatul.

Consiliul European reuneşte şefii de stat şi de guvern şi au existat două decizii ale Consiliului European, în 2011 şi în 2012 prin care s-a cerut expres Consiliului Uniunii Europene, respectiv Consiliului de miniştri şi JAI să nu mai blocheze intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. Din păcate, în 2012 am avut acea festivitate politică de tristă amintire când USL a dat peste cap tot statul şi atunci s-a suspendat întregul proces şi România a intrat într-o zonă gri. Acum, dacă preşedintele Iohannis, împreună cu cancelarul Germaniei, care şi-a exprimat de nenumărate ori susţinerea pentru noi, ar impune o asemenea decizie în Consiliul European, lucrurile s-ar tranşa foarte rapid. Politic, doar asta este soluţia”, a declarat Eugen Tomac.

Despre Iohannis

Întrebat cum comentează declaraţiile preşedintelui României, Klaus Iohannis, care a a spus că Spaţiul Schengen aproape că nu mai există, Tomac a explicat că acesta există şi că nu trebuie să intrăm în capcana folosită de politicienii europeni.

”Da, e o capitulare nejustificată. Spaţiul Schengen există şi aici nu trebuie să intrăm în această capcană folosită de toţi politicienii europeni şi aici mă refer la şefii de guvern şi de stat din UE care ei anunţă că suspendă acordul Schengen. Este o mare minciună. Nu se desfiinţează Schengen. Atunci când se va desfiinţa Spaţiul Schengen, se va pune sub semnul întrebării însăşi existenţa Uniunii Europene. Faptul că cineva, la trecerea ditr-o ţară în alta, instalează două patrule de poliţie care supraveghează intrarea dintr-o ţară în alta nu înseamnă că se reintroduc controale la frontieră”, a explicat Tomac.

Europarlamentarul PMP a subliniat că peste 3 milioane de cetăţeni trec zilnic graniţe dintr-o ţară în alta, iar dispariţia Schengen ar pune unele probleme privind circulaţia.

”Spaţiul Schengen nu se desfiinţează. Gândiţi-vă că zilnic peste 3 milioane de cetăţeni europeni circulă dintr-o ţară în alta. Cei din nordul Italiei care muncesc în Elveţia merg în Elveţia. Cei din Austria care muncesc în Germania... ce ar însemna pentru aceşti oameni ca zi de zi să li se introducă controalele clasice, aşa cum le ştim noi, la frontieră. Nu, nu discutăm de acest lucru. Spaţiul Schengen nu înseamnă numai liberă circulaţie, Spaţiul Schengen înseamnă libertatea de circulaţie a bunurilor, a mărfurilor. Nimeni nu e pus în situaţia de a suspenda circulaţia mărfurilor în interiorul UE pentru că asta ar însemna să fie sub semnul întrebării însăşi existenţa pieţei unice europene. Evident că toată Europa este în precampanie electorală pentru alegerile europarlamentare şi anumite state nuanţează acest discurs pentru publicul intern. Pentru că ai opţiunea de a ieşi din Spaţiul Schengen”, a declarat Tomac.

Acuză Austria

Eugen Tomac a mai spus că Austria face un abuz de putere prin neacceptarea României în Schengen.

”(...) Austria, în mod nejustificat, face un abuz de putere şi de aceea din prima clipă când a existat acest vot împotrivă le-am spus celor de la guvernare: s-a comis un conflict juridic fără precedent. În Consilul JAI s-a intrat cu o propunere. Comisia Europeană face evaluarea şi comunicarea către Parlament şi Consiliu. Comisia a propus astfel, pe 11 noiembrie 2022: cerem Consiliului, Comisiei şi Parlamentului să aprobe aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei. Consiliul a primit o propunere care a sunat astfel, întrucât îndeplinim criteriile să se ia decizia. Parlamentul a votat cu o largă majoritate, în schimb în Consiliul JAI, consiliul miniştrilor de Interne, s-a intrat cu o propunere, s-a ieşit cu două decizii. Aceiaşi austrieci care blamează Spaţiul Schengen au votat pentru intrarea Croaţiei şi împotriva României şi Bulgariei. Singuri şi-au anulat toate argumentele pentru care au sărit în sus spunând că Spaţiul nu funcţionează şi e o problemă cu migraţia”, a spus Tomac.

Eugen Tomac a reclamat Austria la Curtea Europeană de Justiţie.

”Am cerut atunci Guvernului să reclame acest conflict juridic la Curtea Europeană de Justiţie a UE, art. 263 îi dă dreptul, atât Guvernului, cât şi Comisiei, să acţioneze orice decizie pe care o consideră nelegală la Curtea de Justiţie a UE. Am fost şocat să constat că argumentul precum că îngreunăm negocierile este fals. (...) Văzând că statul român nu face nimic pentru a păstra această şansă juridică, am acţionat eu în nume propriu, în calitate de parlamentar european, în judecată, acest abuz de putere al Austriei. Aşteptăm termenul pe care îl va stabili judecătorul”, a precizat europarlamentarul.

Tomac s-a declarat peimist privind şansele României de a intra în Spaţiul Schengen înaintea alegerilor europarlamentare de anul viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.