Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum ar putea somnul să indice vârsta la care omul ar putea muri

somn

Fragmentarea crescută a somnului este „cel mai puternic indicator al mortalității”, potrivit unei analize a mai multor studii. Cercetarea, publicată recent în revista Digital Medicine, a evaluat 12.000 de studii care investighează caracteristicile indivizilor în timpul somnului, inclusiv mișcarea bărbiei și picioarelor, respirația și bătăile inimii.

Oamenii de știință, inclusiv Emmanuel Mignot de la Universitatea Stanford din SUA, au dezvoltat un sistem care utilizează inteligența artificială pentru a prezice „vârsta de somn” a unei persoane și pentru a identifica variațiile de somn cele mai strâns legate de mortalitate.

Ce este „vârsta de somn”

Vârsta de somn, spun ei, este o vârstă estimată a unei persoane, pe baza caracteristicilor somnului care au legătură cu sănătatea sa.

Cercetările anterioare au documentat faptul că somnul este unul dintre primele lucruri care sunt perturbate în cazul mai multor boli, potrivit The Independent.

Oamenii de știință au dat exemplul pacienților cu boala Parkinson și au spus că, în cele mai multe cazuri, aceștia acționează violent în timp ce visează cu cinci până la 10 ani înainte ca alte simptome să apară.

Evaluând diferite caracteristici ale somnului indivizilor, noul studiu a constatat că fragmentarea somnului, care se petrece atunci când oamenii se trezesc pentru scurt timp de câteva ori pe timp de noapte, fără să-și amintească, este „cel mai puternic indicator” al mortalității.

Fragmentarea somnului, diferită de insomnie și apnee

Cercetătorii spun că acest tip de întrerupere a somnului este diferit de atunci când o persoană realizează că se trezește, așa cum se raportează în tulburările de somn precum insomnia și apneea în somn.

Cu toate acestea, Mignot a spus că nu este clar de ce fragmentarea somnului este atât de dăunătoare pentru sănătate.

În cadrul cercetării, oamenii de știință au determinat cum arată somnul în general, la o anumită vârstă. Ei au folosit apoi un sistem de inteligență artificială pentru a evalua datele indivizilor din cele 12.000 de studii și l-au folosit pentru a prezice vârsta lor de somn.

Folosind diferența dintre vârsta cronologică a oamenilor și vârsta lor de somn, cercetătorii au prezis apoi mortalitatea lor pe baza ipotezei că vârsta mai înaintată a somnului este un indicator al unei probleme de sănătate.

Vârsta mai mare de somn s-a reflectat în mare parte în „fragmentarea crescută a somnului”, sugerând că prezice sănătătatea viitoare, au concluzionat oamenii de știință.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.