Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj: Reacția românilor la incendiul de la clubul Colectiv

colectiv

38% dintre români sunt de părere că proprietarii clubului poartă cea mai mare responsabilitate pentru evenimentul în urma căruia au murit peste 30 de tineri şi mai mult de 180 de oameni au ajuns la spital, arată rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Studii și Cercetări Infopolitic (CSCI).

Nu doar patronii poartă vina, ci și primăria locală este responsabilă pentru incendiul de vineri în opinia a 35% dintre cei intervievaţi.vina

Întrebaţi care instituţii considera că au acţionat "bine" şi care au acţionat "prost" în cazul accidentului de la Colectiv, românii au apreciat pozitiv modul în care au intervenit, după incendiul de la Colectiv, Spitalele (99%), Cetăţenii, pentru donarea de sânge (98%), Ambulanţa şi SMURD (94%) şi Pompierii (90%).

La polul opus, cele mai multe nemulţumiri se îndreaptă către autorităţile locale (primăria) - 64%.

Și un pic de politică

Conform sondajului primit, încrederea românilor că țara merge în direcția bună este în scădere. Această tendință se confirmă și în alte sondaje (deși valorile diferă). Observația este importantă deoarece convingerea că "țara merge într-o direcție bună" crescuse odată cu alegerea președintelui Klaus Iohannis. Ca atare, scăderea încrederii se reflectă și asupra lui (și asupra eforturilor curente de mediere/ rezolvare a crizei politice).

directie 2

În ceea ce privește încrederea în personalități și intenția de vot pentru partide, recomandăm mai multă prudență. Eșantioanele CSCI/Infopolitic tind, istoric vorbind, să fie mai favorabile PSD decât alte eșantioane.

Încrederea în Klaus Iohannis  continuă să scadă, conform sondajului, de la 78% în decembrie 2014 la 49% noiembrie 2015. Încrederea în Victor Ponta este într-o ușoară revenire după luna august a anului curent. Următorii în ordinea încrederii sunt Călin Popescu-Tăriceanu, Traian Băsescu și Alina Gorghiu.

 

incredere

În privința votului, PNL scade de la 52% în decembrie 2014 la 35% în noiembrie 2015. Dacă cifra se confirmă și în alte sondaje, putem spune că PNL se întoarce spre valoarea de 30% pe care o avea după unificarea între vechiul PNL și PDL, epuizând, astfel, stocul de simpatie adus de Klaus Iohannis. PSD, în schimb, este la 39% (39-40% fiind o valoarea tipică de intenție de vot pentru acest partid pe parcursul a mai multe luni).

 

vot3

Trebuie menționat că sondajul a fost efectuat în perioada 2-4 noiembrie. Sondajele efectuate în momente de emoție populară pot avea rezultate diferite de cele făcute la rece.

Puteți consulta tot sondajul aici: CSCI-Noiembrie-2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.