Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SONDAJ Românii identifică o ţintă importantă ce ar putea fi vizată de atacuri teroriste

sondaj

Majoritatea românilor nu cred ca în România pot aparea amenintari teroriste, dar, pe de alta parte, cred în posibilitatea unui atac terorist la Centrala Nucleara de la Cernavoda, arata un studiu TNS CSOP dat publicitatii miercuri.

În general, cei chestionati considera ca România se afla în afara pericolului de amenintari teroriste importante, asa cum s-a întâmplat în Franta, Belgia, Marea Britanie si Spania. Cred în mare masura în aparitia unor amenintari teroriste importante 20%, în oarecare masura - 27% iar în mica masura - 43%.

'Exista o corelatie între nivelul de educatie si perceptia amenintarilor unor atacuri teroriste: pe masura ce creste nivelul de educatie, creste si procentul celor care declara ca amenintarile teroriste pot aparea în mica masura în România', arata studiul.

Aceiasi respondenti au dat un raspuns contrar la o întrebare referitoare la posibilitatea declansarii unor atacuri teroriste grave la Centrala Nucleara Cernavoda (CNC). În acest caz, cu cât nivelul de educatie a fost mai ridicat, cu atât mai mult s-a considerat ca pot aparea atacuri teroriste la CNC în mare masura.

Bucurestenii se tem în mica masura de amenintarile teroriste difuze - mult peste media celor care declara ca ele pot aparea în mica masura. În schimb, atunci când s-a facut referire directa la posibilitatea declansarii unor atacuri teroriste la CNC, bucurestenii au fost categoria de populatie care a declarat în cea mai mare proportie faptul ca în oarecare masura se pot declansa acolo atacuri teroriste.

De asemenea, majoritatea celor chestionati au declarat ca nu sunt de acord decât în mica masura cu diminuarea unor drepturi si libertati individuale - caracterul privat al convorbirilor telefonice, al comunicatiilor pe internet, al comunicarilor pe retelele de socializare, al tranzactiilor bancare, al rezervarilor de bilete pentru transport international, al reuniunilor.

Pentru a se simti mai bine protejati în fata amenintarilor teroriste din Europa, respondentii doresc în mare masura diminuarea libertatilor individuale pentru a fi mai protejati de amenintarile teroriste - 17%, doresc în oarecare masura diminuarea libertatilor individuale - 22%, doresc în mica masura diminuarea libertatilor individuale -48%.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 ianuarie -3 februarie 2015 la nivel national, în rândul populatiei de peste 18 ani din România, folosind un esantion de 1.065 persoane, cu o marja de eroare de plus/minus 2,9%.

Instrument de cercetare folosit a fost Csop Omnibus (CSOPbus), care reprezinta o metoda de cercetare de piata care permite clientilor sa obtina informatiile dorite într-un mod rapid si flexibil, oferind acoperire nationala la costuri mici. CSOPbus este realizat lunar, începând cu data de 26 a fiecarei luni, pe un esantion tri-stratificat, probabilist, de 1.100 de respondenti. Esantionul este reprezentativ pentru populatia peste 15 ani, tinând cont de distributia acesteia pe sexe, grupe de vârsta, regiune si mediu de rezidenta. Datele sunt culese cu ajutorul tabletelor, prin intervievare fata în fata la domiciliul respondentilor. Marja de eroare este de plus/minus 3% la un nivel de încredere de 95%.

AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.