Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soprana Angela Gheorghiu a 'cântat' și la Securitate: Nume de cod 'Gina' în angajamentul semnat în studenție

Sunday Independent
Angela Gheorghiu

Soprana Angela Gheorghiu, una dintre cele mai apreciate voci ale lumii operei, a semnat un angajament cu Securitatea în timpul studenției sale la Conservatorul din București. Această informație a fost dezvăluită recent, în urma unei cereri de acces la dosarul de securitate a artistei, depusă de jurnaliștii Libertatea. În dosarul de la Securitate al Angelinei Gheorghiu există o singură notă informativă, care nu oferă detalii despre angajamentul semnat de artistă.

Recrutarea de către Securitate a avut loc pe 23 iunie 1987, când un ofițer al Securității s-a întâlnit cu tânăra studentă, în vârstă de 21 de ani, și aceasta a semnat un acord de colaborare cu poliția politică a regimului comunist. Conform uzanțelor Securității, Angela Burlacu (Gheorghiu) a primit numele conspirativ Gina, se arată în document. Gina este numele de alint pe care i-l dăduse bunica sa maternă, Sanda Sandu, se arată în autobiografia artistei.

În dosarul CNSAS există și câteva descrieri ale studentei Angela Burlacu, realizate de alte surse informative ale Securității. „Membră a corului Madrigal și studentă la cursurile serale, este o persoană care își cunoaște valoarea, având aprecieri pozitive din partea cadrelor didactice”, se arată în una dintre aceste note.

La finalul întâlnirii dintre agentul Securității și artistă, acesta îi făcea și el o scurtă caracterizare: „Din discuțiile purtate cu candidata s-a constatat că are o bună pregătire și orientare politică, prezență de spirit, sesizând corect elementele esențiale ale unei discuții, s-a constatat că este sinceră, dispusă să colaboreze cu organele de securitate, dovedind calități și posibilități în culegerea de informații”.

La dosar există o singură notă informativă, cu un caracter pozitiv.

În ciuda semnării angajamentului cu Securitatea, Angela Gheorghiu a reușit să devină una dintre cele mai mari voci ale lumii operei. Soprana a cântat pe cele mai mari scene din lume și a colaborat cu cei mai renumiți dirijori și compozitori. Printre realizările sale se numără și rolurile interpretate la Covent Garden, Metropolitan Opera și La Scala.

Deși dezvăluirea semnării angajamentului cu Securitatea poate ridica semne de întrebare cu privire la cariera Angelinei Gheorghiu, este important să se rețină că mulți artiști și intelectuali au fost forțați să semneze astfel de angajamente în perioada comunistă. Aceștia nu au făcut astfel de gesturi din proprie inițiativă, ci au fost supuși presiunilor și amenințărilor din partea regimului comunist.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.