Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorin Blejnar 'a EXPLODAT' în anchetă: Stenogramele cu mine și Băsescu NU aveau voie să apară

exclusiv

Supărare foarte mare pe fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, care a fost prezent azi în calitate de martor la DIICOT structura centrală pentru declarații în Dosarul Rompetrol 2, în care 14 persoane sunt urmărite penal pentru manipularea pieţei de capital, delapidare, abuz în serviciu, evaziune fiscală şi spălare de bani, printre care şi foştii miniştri Dan Ioan Popescu, Mihai Tănăsescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea.

Vezi și: ATENTAT la Munchen: Mai mulți morți și răniți

Potrivit unor surse judiciare, fostul șef al ANAF le-a spus procurorilor că este foarte supărat și dezamăgit de decizia procurorilor de la DIICOT Brașov (procurorul care l-a anchetat în dosarul Motorina și l-a și trimis în judecată) de a atașa la acel dosar și stenograma discuției (VEZI MAI JOS CONȚINUTUL STENOGRAMELOR MAI JOS) dintre el și fostul președinte Traian Băsescu privind situația obligațiunilor și a apreciat că acest lucru a reprezentat ”o acțiune extrem de nocivă” și că în acest caz ar trebui sesizată de urgență Inspecția Judiciară.

Nici un moment nu a contestat veridicitatea stenogramelor, chiar le-a confirmat conținutul ca fiind real, dar a susținut că apariția acestora în spațiul public ar putea ajude prejudicii enome statului român în cazul unei acțiuni la ICSID din partea companiei Rompetrol.

Vezi și: Gregorian Bivolaru anunță CUTREMURUL: Mai multe adepte ale mele, cu funcții publice, vor suferi

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar a fost audiat, vineri, la DIICOT, în calitate de martor, în dosarul Rompetrol 2, în care 14 persoane sunt urmărite penal pentru manipularea pieţei de capital, delapidare, abuz în serviciu, evaziune fiscală şi spălare de bani, printre care şi foştii miniştri Dan Ioan Popescu, Mihai Tănăsescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea.

Sorin Blejnar a deţinut funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din 2009 până la începutul lui 2012. El a fost condamnat, pe 9 iunie 2016, la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul "Motorina", fiind acuzat de fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere. Decizia Curţii de Apel nu este definitivă - DETALII privind Dosarul Motorina AICI.

______

STENOGRAMELE dintre Blejnar și Băsescu care nu ar fi trebuit să fie făcute publice în opinia fostului șef al ANAF:

"Femeie: cabinet preşedintele României

Sorin Blejnar: sărut mâna. De la ANAF. Blejnar. Preşedintele ANAF sunt.

Femeie: Bună ziua, domnule Blejnar. Vă rog.

SB: Cu domnul preşedinte aş dori dacă se poate. Sau mai târziu sau când.

F: Rămâneţi pe telefon. Încerc să văd dacă îmi răspunde.

SB: Am înţeles

F: Mulţumesc.

Citește și: Ea e femeia cu cei mai mari sâni naturali din lume: Fiecare cântărește aproape 30 de kg / VIDEO

Bărbat: Alo

SB: Să trăiţi, domnu preşedinte

Traian Băsescu: Salut, Sorine.

SB: V-am trimis o dată pe mail situaţia aia cu constructorii.

TB: Da. Mă, eu am şi făcut o confuzie că era primul în lista datornicilor Tehnologica şi am zis că e o listă cu constructori. Da nu erau numai constructori acolo.

SB: Este, este datornic. Dar a început procedura de executare pe el.

TB: Da

SB: Nu de acuma, e de vreo 2-3 luni

TB: Aha.

SB: El plăteşte, deci ei în general sunt plătitori buni ăştia. Dar tot timpul sunt cu restanţe datorită faptului că încasează de la CANDNR destul de greu.

Citește și: Doi iubiți din Dâmbovița au pus două tinere de 16 ani să facă videochat: Detalii incredibile din caz

TB: Da, da.

SB: Şi atunci noi am început să facem o altă procedură. Ne-am dus la CANDNR şi i-am făcut terţ poprit.

TB: Îhî

SB: Dacă o să vă uitaţi acolo pe ce am încasat noi, marea majoritate sunt pe popriri... desigur... adică le tăiem finanţarea, dar îi ţinem aşa, cât de cât sub control

TB: Da, aha

SB: Subiectul doi

TB: Da

SB: Am primit o hârtie de la Rompetrol

TB: Da

SB: Vineri seară, mâine, urmează să ne facă o plată de 54 de milioane în contul obligaţiunilor ăla pe care le-am emis noi.

Citește și: Tinder s-a schimbat: Ce s-a introdus nou în aplicație

TB: Măi, fiţi atenţi că aici intrăm în altă belea. Cred că e un truc

SB: Ştiu. Asta e opinia mea

TB: Da, e un truc. Da 54 de milioane, exact atât cât statul român să nu mai devină majoritar

SB: Da, aşa este, aşa este. Şi eu am o decizie a consiliului concurenţei din 2005

TB: Da

SB: Care spune că o astfel de ipoteză, ca ei să facă o plată parţială, nu va fi luată în calcul. Am vorbit şi cu Bogdan, cu Chiriţoiu, să îmi dea o hârtie în sensul ăsta. Şi să spună că altfel ar fi fost ajutor de stat, atunci în 2004 şi nu aveam voie

TB: Da

SB: Ca să îi presăm în direcţia să ne plătească tot. Şi eu vreau să le fac acuma o hârtie prin care să le spunem că le mulţumim pt cele 54 de milioane, dar având în vedere toate consideraţiile astea, cu decizia, cu toată istoria cum a fost.

TB: Aha

Citește și: A apărut aplicația care-i cuplează pe vânătorii de Pokemon Go

SB: Le spun că asta este doar o plată parţială şi că le mulţumim şi sperăm, le indicăm conturile şi spunem că până în 30.09.2010 aşteptăm şi celelalte plăţi să ni le plătească. Altfel, şi le bag asta voalată, le spun că altfel ar fi în ajutor de stat şi trebuie să luăm măsurile legale de sancţionare nu mai ştiu ce.

TB: Mă, sfătuieşte cu juriştii, ca să nu ne trezim că spune păi v-am dat 54 de milioane, deci restul vă dăm acţiuni, dar sunteţi minoritari. Că tot jocul lor ăsta a fost să ne dea ceva, să se delisteze, să îşi facă mărire de capital, să spună da, dar nu mai sunteţi majoritari.

SB: Mâine este ziua în care noi avem opoziţia la majorarea de capital. Tocmai şi tot mâine este. Nu, jocul lor este ăsta, este evident numai că ştiţi că am încercat cu ministerul justiţiei să modificăm ordonanţa.

TB: Da

SB: Şi au spus că nu putem, că exidu, curtea de arbitraj internaţional, nu putem în timpul jocului să schimbăm regula

TB: Da

SB: Şi atunci ne-am dus pe acel memorandum pe două variante, unul negocierea cu ei

TB: Da

SB: Şi doi, opoziţia asta la majorare. Mâine avem termenul pentru opoziţia la majorare

TB: Da

SB: Numai că în timpul ăsta lor le curge legea aşa cum este şi ne-au anunţat că... eu cred că îi putem juca un pic cu o hârtiuţă bine gândită, care am vorbit-o deja cu chiriţoiu... să le spunem că altfel e ajutor de stat şi să intrăm cu ei pe o altă direcţie, pe comisia europeană, cu notificare, cu...

TB: Mă, gândiţi-o, nu cumva să ne trezim că spun: băieţi, v-am dat 54 de milioane, deci nu mai puteţi fi majoritari. I-aţi primit.

SB: Da, am înţeles

TB: Adică, atenţie, că după ce i-ai primit...

SB: Cu tot respectul, domnule preşedinte, dar pe direcţia asta se va merge. Suntem cam legaţi de mâini şi de picioare. Pentru că aşa am făcut legile în 2003 sau când Dumnezeu le-am făcut

TB: Da

SB: Da, în 2003. Deci a fost gândit atuncea, că de aia au făcut-o, pe şmecherie au gândit-o de la început. Da, am înteles, o să încerc să le dau adresă, eu aşa le-am scris adresă, că le mulţumim, dar că înţelegem că e doar o plată parţială, având în vedere decizia consiliului concurenţei şi care la momentul respectiv

TB: Mă, Sorine, nu mă pricep.

SB: Nu, am înţeles

TB: Nu ştiu, dar aveţi grijă să nu ne trezim în situaţia în care spun, băieţi, v-am dat 54 de milioane, de restul luaţi acţiuni. Sunteţi minoritari, asta e viaţa.

SB: Din păcate, asta o să fie

TB: Mă, vorbeşte cu ministrul justiţiei. Găsiţi o soluţie să...

SB: Am înţeles. Bine, domnule preşedinte

TB: Să ne putem valorifica toată creanţa.

SB: Am înţeles

TB: Bine

SB: Bine, cu mult respect

TB: La revedere"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.