DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sorin Cîmpeanu a sesizat organele de cercetare penală pentru incidentele de la trei şcoli: Ce s-a întâmplat la Evaluarea Națională

Inquam Photos / Octav Ganea
Sorin Cîmpeanu

Ministerul Educaţiei a sesizat organele de cercetare penală în cazul a trei şcoli unde subiectele "au fost făcute publice înainte de termenul precizat în reglementări", a declarat marţi ministrul Sorin Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă, potrivit agerpres.ro.

"La nivel naţional, cu unele excepţii, nu au fost incidente majore. Am existat incidente la nivelul a trei şcoli în care subiectele au fost făcute publice în pofida reglementărilor. În acest sens, Ministerul Educaţiei a sesizat deja organele de cercetare penală cu privire la nerespectarea regulilor în această situaţie, în toate cele trei situaţii. Este vorba de subiecte care au fost făcute publice înainte de termenul precizat în reglementări. (...) Faptul că din trei şcoli au ajuns publice subiectele verificăm şi organele de cercetare penală verifică, de asemenea. Este posibil să fi ajuns chiar cu câteva minute înainte de începerea examenului, denotă o slabă pregătire a directorilor de şcoli. Da, cu siguranţă vor exista sancţiuni. Iar pentru modul în care au fost făcute publice subiectele din cele trei şcoli (...), în afară de sancţiunile pe linia Ministerului Educaţiei este vorba despre cercetare penală. Ministerul Educaţiei a sesizat organele de cercetare penală, tocmai pentru a învăţa să respectăm regulile", a spus ministrul.

Citește și: Peste jumătate dintre profesori s-au vaccinat. Anunțurile ministrului Educației

Marţi a avut loc proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul Evaluării naţionale.

Potrivit ministrului, un alt incident a avut loc la Satu Mare, unde unui număr de zece elevi le-au fost distribuite alte subiecte decât cele care trebuiau să le fie date.

"Un alt exemplu, un alt incident - astăzi au fost distribuite pentru un număr de zece elevi în Satu Mare alte subiecte decât cele care ar fi trebuit să fie distribuite . (...) Elevii vor susţine mâine din nou examenul pe subiectele de rezervă care au fost extrase în această dimineaţă şi care sunt secrete până mâine dimineaţă", a spus Cîmpeanu.

Prezenţa la proba de Limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale, care a avut loc marţi, a fost de 94,2%, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.

"Până la această oră, la examenul de Evaluare naţională, proba de Limba şi literatura română, am înregistrat prezenţa a 123.563 elevi din totalul celor 131.177 înscrişi. Este vorba despre un procent de 94,2%, un procent mai mare decât cel al elevilor prezenţi anul trecut, 93,1%. Practic, 7.616 elevi înscrişi la examenul de Evaluare naţională nu s-au prezentat", a spus Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, în Bucureşti un candidat a fost eliminat din examen.

"În Bucureşti, din 12.006 - numărul absenţilor a fost de 190, având din păcate şi un eliminat din examen. Singurul caz de eliminare din examen a fost acela al elevului din Bucureşti. (...) Este absolut regretabil, însă respectarea regulilor este datoria oricărui participant la examenul naţional. Din păcate, da, este vorba despre un elev cu cerinţe educaţionale speciale care a intrat cu telefonul în examen. Voit sau nevoit sunt trist pentru lucrul acesta. Elevul se va putea prezenta la următoarele două examene. Respectarea regulilor trebuie să fie clară", a afirmat ministrul.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Marina Manea a declarat că elevul care a fost eliminat marţi din examen se poate prezenta la următoarea probă, cea la matematică.

"I se poate lua în calcul la media finală şi nota pe care o va obţine la această probă", a susţinut secretarul de stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.