Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorin Cîmpeanu, despre învățământul preuniversitar: 'Am reuşit să ne bâlbâim foarte mult timp în relaţia macro'

Inquam Photos / Octav Ganea
Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că îşi doreşte implicarea unor reprezentanţi ai cadrelor didactice din fiecare şcoală în evaluarea şi desemnarea directorilor de şcoli la concursul care va avea loc pentru ocuparea celor aproximativ 10.000 de posturi de directori şi pe care ministrul intenţionează a-l organiza în două etape. "Am observat că lucrurile impuse de oriunde altundeva din afara şcolii nu generează rezultate. Poţi să fii foarte, foarte bun manager, dacă te respinge colectivul de cadre didactice din şcoală, nu cred că ai şanse şi cred că elevii sunt primii care pierd din aceste conflicte pe care le-am văzut în multe şcoli din România între conducerea şcolii şi colectivul de cadre didactice", consideră Sorin Cîmpeanu, relatează News.ro.

"În învăţământul preuniversitar eu cred că am reuşit să - ştiu că se înregistrează, dar o spun - am reuşit să ne bâlbâim foarte mult timp în relaţia macro între Ministerul Educaţiei, autoritatea centrală, inspectoratele şcolare, şcoli şi autorităţi locale. Relaţia asta de descentralizare este bună, oricum va trebui să ajungem la o descentralizare, dar (...) există neclarităţi, există o reglementare insuficientă ce generează ineficienţă. E bine să ne hotărâm”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, marţi, într-o dezbatere organizată la Ploieşti.

El a menţionat că e nevoie de o "clarificare" la nivel legislativ a relaţiei între aceste entităţi.

Ministrul a afirmat că îşi doreşte organizarea concursurilor pentru posturile de directori înainte de vacanţa de vară, însă după examenele naţionale, pentru ca şi profesorii care participă la aceste examene să se poată pregăti în vederea participării la concursuri.

"Ar fi nedrept să intrăm cu aceste activităţi peste luna august, care ar trebui să fie o lună binemeritată de odihnă pentru angajaţii din sistemul de învăţământ. Pe de altă parte, nu se pot organiza aceste concursuri înainte de examenele naţionale, e nevoie de cadre didactice de la organizare până la corectură. (...) Nu ar fi drept să iei unui cadru didactic implicat în corectură, să iei dreptul de a participa la concursul de director pentru că nu se va putea pregăti. Deci astea sunt constrângerile şi de asta am spus că nu sunt sigur că vom putea organiza înainte de intrarea în vacanţa de vară. Insist să nu se organizeze concursuri în luna august. Deci ori reuşim până până luna august, dar după examenele naţionale, Evaluare, Bacalaureat, ori, dacă nu, în toamna acestui an, oricum trebuie să fie organizate”, a adăugat Cîmpeanu.

El a arătat că propunerea sa este ca examenele pentru ocuparea celor aproximativ 10.000 de posturi de directori de şcoli să aibă loc înaintea celor pentru inspectori şcolari, în două etape, şi a menţionat că nu pledează pentru memorarea unor articole din lege, pentru că "nu mă ajută cu nimic dacă le memorez şi nu ştiu să le aplic", ci vrea subiecte care să "privilegieze competenţa". Examenele ar urma să fie supravegheate.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

"Ideea e să fie o tematică relevantă pentru ceea ce trebuie să facă un director de şcoală, o tematică sigură şi cei care vor depăşi nivelul 7 să spunem, nota 7, pot opta pentru a fi directori într-o şcoală. Sunt două variante în discuţie, sau ca la examenul de rezidenţiat, cine a luat 10 îşi poate alege orice şcoală, următorul, cu 9,99... Poate să fie o variată, nu este cea acoperitoare total. O altă variantă este să se exprime opţiunile în ordinea descrescătoare a rezultatelor la examenul naţional, 2, 3, 4, 5.. 7 opţiuni pentru o şcoală după care se intră în etapa a doua”, a explicat Cîmpeanu.

A doua etapă ar urma să se ţină sub forma unui nou examen în faţa unei comisii, formată din reprezentanţi mai multor structuri. Ministrul a pledat pentru implicarea şcolii în evaluarea candidaţilor care vor să conducă unitatea de învăţământ, prin participarea a cel puţin unui reprezentant în comisia de evaluare.

Citește și: Florin Cîțu, despre remanierea lui Vlad Voiculescu: 'Aceste decizii nu se discută, ele o să fie anunțate. Să vedem dacă mai este onoare în România'

"Sunt dintre cei care nu consideră normal ca o comunitate dintr-o şcoală sau dintr-un liceu să nu aibă un cuvânt de spus în alegerea liderului lor, alegere care să se facă dintre cei care au demonstrat că au competenţă la examenul naţional. (...) Am observat că lucrurile impuse de oriunde altundeva din afara şcolii nu generează rezultate. Poţi să fii foarte, foarte bun manager, dacă te respinge colectivul de cadre didactice din şcoală, nu cred că ai şanse şi cred că elevii sunt primii care pierd din aceste conflicte pe care le-am văzut în multe şcoli din România între conducerea şcolii şi colectivul de cadre didactice”, a mai arătat Sorin Cîmpeanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.