Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea

Universitatea din Oradea
Sorin Cimpeanu

Profesorul universitar dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu, fost ministru al Educaţiei, a primit vineri titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea, în cadrul aniversării celor 30 de ani ai Facultăţii de Protecţia Mediului, instituţie care a înaintat propunerea Senatului universităţii, a informat Biroul de presă al instituţiei academice.

Decana facultăţii, conf. univ. dr. ing. Cristina Maerescu a subliniat importanţa momentului în care o "personalitate de excepţie a agronomiei naţionale şi europene, un nume de referinţă şi o prezenţă de seamă în toate centrele academice în care se studiază agronomia" devine Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea.

Rectorul Constantin Bungău şi-a început discursul afirmând că Facultatea de Protecţia Mediului este "una dintre facultăţile de prestigiu ale Universităţii din Oradea, o facultate cu specializări de care are nevoie România" şi a subliniat apoi faptul că unul din meritele cele mai importante ale ministrului Sorin Cîmpeanu a fost acela că "a ţinut la unitatea învăţământului superior românesc, astfel ca învăţământul să nu separe ţara. Pentru că, din păcate, au existat astfel de tendinţe".

Preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, conf. univ. dr. Vasile Aurel Căuş a vorbit despre senatorul Sorin Mihai Cîmpeanu, cel care îi este coleg în Parlamentul României. "Pentru mine e un plus de bucurie şi un plus de onoare să fim colegi şi la Universitatea din Oradea, pentru că eu ştiu că sunt ore, zile, luni, de muncă, pe care cel sărbătorit de noi astăzi le-a depus în slujba învăţământului. Un efort aproape incomensurabil," a spus Aurel Căuş.

În Laudatio-ul prezentat de prof. univ. dr. ing. habil. Nicu Cornel Sabău, directorul Departamentului de Ingineria Mediului, al Facultăţii de Protecţia Mediului, au fost menţionate argumentele ce pledează în favoarea acordării titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Sorin Mihai Cîmpeanu: "Remarcabile realizări în domeniul ştiinţific, contribuţii excepţionale în domeniul Ştiinţelor Inginereşti şi Managementului Universitar, prestigiul deosebit în comunitatea ştiinţifică şi academică naţională şi internaţională, precum şi competenţele de excepţie în managementul organizaţional, viziunea sa incontestabilă şi abilităţile de lider în învăţământul superior, toate acestea însoţite de un devotament şi o pasiune exemplare pentru susţinerea, dezvoltarea şi promovarea învăţământului superior românesc".

În discursul său, Sorin Cîmpeanu a apreciat că "Universitatea din Oradea a ştiut mereu să îşi găsească echilibrul, chiar şi în perioade nu tocmai faste" şi a adăugat că, în ultimii ani, universitatea s-a înscris, din punctul său de vedere, ca rector, ca preşedinte al CNR, ca ministru al Educaţiei, "pe un trend ascendent".

Despre Facultatea de Protecţie a Mediului, ex-ministrul a afirmat că este "o mini Universitate de Ştiinţe Agricole, având toate programele de studiu pe care le are şi USAMV din Bucureşti, mai puţin Medicina Veterinară, şi 1.800 de studenţi, peste media altor facultăţi ale Universităţii din Oradea".

"Aprecierea mea pentru Universitatea din Oradea a fost şi este foarte mare. Vivat, crescat, floreat, pentru Universitatea din Oradea şi pentru Facultatea de Protecţia Mediului, la acest ceas aniversar!", a încheiat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu are în spate peste 30 de ani de carieră universitară, a fost, de trei ori, ministru al Educaţiei şi este, din 2012, rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti. Fostul ministru este membru titular al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România şi al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din ţara noastră.

A scris 18 lucrări ştiinţifice: cărţi, capitole, manuale de specialitate şi este coautor a peste 100 de articole, publicate în jurnale ştiinţifice de prestigiu din lume. De asemenea, a primit şi numeroase distincţii, printre care: Medalia "Meritul pentru învăţământ" - acordată, în 2004, de Preşedinţia României, Distincţia "Nihil sine Deo", acordată de Casa Regală în anul 2019, Ordinul "Steaua României", în grad de Cavaler, acordată de Preşedinţia României în acelaşi an şi Ordinul "Palmes Academiques", în grad de Comandor, acordat de Guvernul Franţei, în 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.