Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorina Pintea, vești de ULTIM MOMENT de la Maternitatea Giulești închisă din cauza infecțiilor

Inquam Photos / Octav Ganea
Sorina Pintea

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, vineri, pentru News.ro, că în prezent la Spitalul "Grigore Alexandrescu" mai sunt internaţi opt copii, doi dintre aceştia fiind cazuri reinternate. De asemenea, ministrul a menţionat că starea de sănătate a celor opt copii este stabilă.

Sorina Pintea a precizat că pentru cei doi copii în cazul cărora se aştepta rezultat de laborator s-a confirmat că au stafilococ auriu.

"Din cei 15 copii internaţi, 14 sunt confirmaţi cu stafilococ auriu. Iar dintre aceştia, opt mai sunt internaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu, fiind vorba de şase cazuri noi şi doi copii care au fost reinternaţi", a afirmat Sorina Pintea.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că, în urma unui control declanşat la Maternitatea Giuleşti după ce mai mulţi bebeluşi născuţi acolo au fost confirmaţi cu stafilococ auriu, s-a stabilit că 11 din cei 49 de angajaţi testaţi au fost depistaţi ca fiind purtători ai acestei bacterii. "Există nişte reguli, ei nu trebuie să vină la serviciu, trebuie să se trateze, lucrurile acesta se întâmplă. Am vorbit în nenumărate rânduri că nu ştim să ne spălăm pe mâini, am fost ironizată, normal, dar se pare că avem într-adevăr o problemă", declara pentru News.ro ministrul Sorina Pintea, care nu a exclus posibilitatea suspendării temporare a Maternităţii Giuleşti.

Potrivit MS, inspectorii sanitari din Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti fac, în această perioadă, un control în maternităţile publice şi private din Bucureşti, fiind verificate condiţiile igienico-sanitare, respectarea protocoalelor de sterilizare, dezinfecţie, instruirea personalului medical privind respectarea regulilor de igienă a mâinilor şi a Precauţiunilor Universale şi de Contact, precum şi respectarea circuitelor pentru pacienţi.

Controlul inspectorilor sanitari se va extinde în toate maternităţile din ţară.

În această perioadă, Spitalul Clinic de Urgenţă “Grigore Alexandrescu” a semnalat Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti (DSPMB) depistarea unor pacienţi copii cu infecţii stafilococice născuţi în Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”.

DSP a dispus efectuarea unei verificări în Spitalul Clinic de Urgenţă "Grigore Alexandrescu” şi a constatat că, începând din 24 octombrie şi până în prezent, au fost internaţi 15 pacienţi, copii proveniţi de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu”, din care 12 copii confirmaţi cu stafilococ auriu MRSA. Pentru alţi doi copii se aşteptau tezultatele de laborator, iar unul dintre copii nu a fost confirmat cu MRSA.

Ministerul Sănătăţii preciza că membrii echipei DSPMB s-au deplasat pentru verificări şi la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” şi s-au recoltat exudate nazale de la 49 de persoane din Secţia de neonatologie (din totalul de 55 de persoane), iar pentru 38 de persoane s-au obţinut rezultatele, care au relevat că 11 sunt purtători de Stafilococ Auriu MRSA, restul de 27 fiind negativi. Urmează a fi recoltate probe şi de la celelalte persoane.

Ulterior, Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu” Bucureşti să sisteze internarile începând de vineri. De asemenea, personalul depistat ca fiind purtător de stafilococ va fi scos din activitate, iar pe măsură ce spaţiile se vor elibera vor fi închise pentru curăţenie si dezinfecţie.

Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Spitalului "Panait Sârbu", a declarat că dintre cei 11 angajaţi depistaţi pozitiv cu stafilococul auriu "unu sau doi" sunt medici, iar nouă sunt asistente. El a spus că analizele au venit pe la mijlocul lunii noeimbrie, iar cei purtători, deşi sunt sănătoşi, au fost înştiinţaţi să ia tratament.

"Angajaţii respectivi au fost scoşi din tură, s-au dispus măsuri de igienizare, zona în care au lucrat angajaţii repsectivi a fost eliberată şi dezinfectată nu o o dată, ci de mai multe ori, tocmai ca să nu existe niciun fel de problemă şi ulterior, împreună cu DSP s-au creat nişte protocoale, în aşa fel încât să se limiteze cât se poate o eventuală infectare a altor copilaşi", a explicat el, spunând şi că există protocoale în care tot personalul este învăţat cum să procedeze pentru dezinfecţia mâinilor şi a suprafeţelor.

Citește și: Viorica Dăncilă a făcut SPECTACOL - REPLICĂ RĂZBOINICĂ la discursul lui Klaus Iohannis .

"Noi spunem că în majoritatea cazurilor se respectă", a afirmat el.

Referitor la afirmaţiile că unii dintre părinţi ar vrea să dea în judecată spitalul, Pană a spus: "Este opţiunea fiec să dea în judecată. Sincer, nu prea văd pentru ce ar putea să dea în judecată, dar este opţiunea fiecăruia şi fiecare face ce vrea. Numai că părinţii şi, în general, pacienţii din România ar trebui să fie foarte atenţi cu acest dat în judecată, pentru că dacă ei vor da în judecată personalul tot timpul, personalul va pleca în străinătate unde este apărat de legi. Pentru că legea în România nu apără personalul medical, personalul medical are doar obligaţii în România, nu există drepturile personalului medicat, ci doar drepturile pacientului. Legea este făcută în aşa fel încât pacientul să te poată reclama peste tot şi să te dea în judecată, iar personalul medical nu mai face faţă şi să se ducă în diferite locuri unde este reclamat şi să aibă loc la serviciu şi să trăiască. Trebuie să înţeleagă fiecare pacient în România că dacă dă în judecată şi reclamă pentru orice lucru omul acela care a fost reclamat, chiar dacă nu a fost vinovat, este dus la Colegiul Medicilor, la Poliţie, la procuratură, la Ministerul Sănătăţii, la Direcţia de Sănătate Publică. Părinţii trebuie să-şi caute dreptate în momentul în care există ceva clar, în momentul în care avem o dovadă certă".

Doru Pană a menţionat că pentru săptămâna viitoare erau programate aproximativ 80 de operaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.